Stora gatan lyser med sin julstämning. Nästan varje skyltfönster är juldekorerat. Ett tiotal förskolebarn från Sigtuna var tidigt ute en tisdagsmorgon för att frossa i julskyltfönster. Deras turné började vid det stora julträdet på torget, framför Sigtuna Rådhus.

Alla barnen lutade sig bakåt för att beskåda trädet då det är riktigt högt, nästan lika högt som det gamla rådhuset.

Trädet är majestätiskt, inte som det kritiserade julträdet vid Märsta centrum – som beskrivits som pinsamt litet av enstaka Märstabor.

Artikelbild

| - När jag pyntar mina fönster vill jag ha en riktig julkänsla. Det är viktigt att julskyltningen blir mysig och förmedlar jul. Det är den viktigaste skyltningen vi har på året, säger Tina Raux som driver Rost och Russin.

Från trädet marscherade barnen ned längs med Stora gatan.

– Titta, vilken stor tomte, säger ett barn, och alla stannar till.

Barnet pekar på tomten hos butiken Rost och Russin.

På andra sidan gatan finns också den frestande Augusta Janssons karamellbutik.

Artikelbild

| Barnen stannade länge framför Sigtuna bokhandel. De lockades av flera söta små figurer.

Ägaren Maria Collin tycker att det är viktigt att förmedla känslan av en gammaldags karamell- och konfektyrbutik, med tradition och kvalité även på sitt skyltfönster. Så hon har prytt det med änglar, julpynt, smällkarameller, tillsammans med "Wilhelm".

– Änglar och julpynt tog jag hemifrån. Smällkaramellerna tillverkades av min hjälpreda i butiken, Ellen. Tomten med ljuslyktan köpte jag på auktion under sommaren. Han kommer ifrån Tyskland och heter Wilhelm, säger Maria Collin.

Artikelbild

| Sussie's chair har pyntat alla sex fönster.

Barnen stannade länge framför Sigtuna bokhandel. De lockades av flera söta små figurer.

– Titta, titta, säger ett barn ivrigt till tidningen.

Artikelbild

| - Vi vill att kunderna som går förbi ska haja till och tycka att det är fint och lyser upp i fönstret! Till jul kommer tomtar och snögubbar fram, säger Helena Vickberg som äger Helenas kläder i Märsta centrum.

Sigtunakonstnären Larz Eldbåge, som i sin ungdom var dekoratör, tycker att ett skyltfönster har lyckats om det får folk att stanna upp.

– Det är ett bevis för attraktion. Om de sedan även går in i butiken så har budskapet fungerat, säger Larz Eldbåge.

Artikelbild

| Butiken Cri Cri har ju funnits upp emot 40 år i Sigtuna. - Vi binder varje år kransar till varje fönster och vi pyntar i mesta mån med naturliga material, tall och gran. Vi använder även gamla bruksföremål, kistor, gamla fönster med mera. Allt för att förstärka den gamla känslan. Blåbärsris med fina amaryllisar även inne i butiken. Vissa år har vi haft halm i fönstren, säger butikägaren Eva Jansson Hultmark.

Någon form av överraskande effekt med ting eller material kan förstärka intresset för skyltfönstret, enligt honom.

– Snygga skyltfönster är sällsynta idag, men de finns, som till exempel på NK och vissa exklusiva varuhus, och någon enstaka ambitiös liten specialaffär. Ett nytt tillskott i Sigtuna stad är den lilla karamellaffären som delvis ersatt Tant Gröns fina skyltningar med antika föremål, säger Larz Eldbåge om Augusta Janssons karamellbutik.

Artikelbild

| Salongen i Sigtuna.

Skyltfönstren var som snyggast under 1950–1980-talet då dekorationskonsten betraktades som en konstform, enligt honom.

– Snygga skyltfönster kunde få en hel gata att bli intressant och uppskattad som besöksmål.

Artikelbild

| Rådhuset i Sigtuna.

Läs mer:

De sjunger in julen i Märsta

Artikelbild

| Knocks i Sigtuna.

Hemlighetsmakeriet är över

Julklappsbil hämtar julgåvor

Artikelbild

| Tomten med ljuslyktan köpte jag på auktion under sommaren. Han kommer ifrån Tyskland och heter Wilhelm, säger Maria Collin.

Katolska kyrkan bjuder på Luciakonsert

Hon valdes till Sigtunas Lucia