Den ideella föreningen GGG för seniorer är någorlunda ny, snart tre år gammal. Den står för gemenskap, glädje och guldkant – och håller sina ord. GGG har gemensamma träffar för seniorer i närmiljö – med fika, musikunderhållning, bingo, med mera.

– GGG startade av en slump. Jag och Monika Dahl var ute med våra hundar insåg vi att många skulle ha mycket att vinna på att bli bekanta med sina grannar, säger 48-åriga Eva Byström, som driver GGG.

Idén lyftes med bostadsrättsföreningen Stinsen HSB, som ställde upp med lokal. Även ABF har stöttat föreningen med kunskap och kulturinslag.

Artikelbild

| Bingo på Hugingatan

Den första träffen ägde rum på Västra bangatan. Nu finns träffar även på Odenvägen och Hugingatan i Märsta samt på Bergvägen i Sigtuna. Träffarna sker varje vecka, med varierat program som frågesport, dans och sång.

– Vi har för avsikt att starta ytterligare två träffar under 2019, under förutsättning att ekonomin tillåter. En i Rosersberg och en i Valsta med arabisktalande.

Föreningen firar högtider och har också utflykter varje vecka. Seniorerna brukar vara omkring 15–25 personer på utflykterna och 50–90 på festerna.

– Den mest oväntade utflykten var kanske när vi gjorde ett studiebesök på Sveriges Radio. Pensionärerna fick en överraskning då de träffade Björn Skifs, säger Eva Byström.

Artikelbild

| Kramens dag på Hugingatan i januari.

Träffar i närmiljö för små grupper har visat sig betydelsefulla då gemenskapen utanför träffarna ökar markant, enligt henne.

– Det pratas ofta om "pigga pensionärer" eller pensionärer som är i behov av omsorg. Det finns en stor bortglömd grupp däremellan som mår väldigt gott av gemenskap i mindre sammanhang och i närmiljö.

Artikelbild

| Kramens dag på Odenvägen i januari.

Föreningen håller också i GGG Allservice, en ekonomisk förening som erbjuder servicetjänster som städning, tvätt, sällskap på promenader, hjälp med datorer, matlagning, social samvaro eller ledsagning.

– Båda våra föreningar arbetar som arbetsintegrerade sociala företag där vi erbjuder platser för arbetsträning, rehabilitering och praktik. Vi tillhandahåller anpassade arbetsuppgifter som ger möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden, i en enormt positiv miljö fylld med glädje och gemenskap där alla parter får känna sig behövda!

Läs även:

72-åringen som fortsätter jobba

"Träna för att undvika åldras i förtid"

"Fritidsgård för äldre" är nu öppen