Under kvinnodagen den 8 mars samlades en grupp kyrkoanställda många meter bort från den omtalade och nybyggda klockstapeln i Sigtuna. Det var dagen som en viktig detalj, spiran, skulle placeras på klockstapeln.

En annan grupp män stod närmare träbyggnaden. De stod kring en spira som låg på den vita marken. Spiran är i metall och formad som ett kors.

Snart hördes en flygande helikopter. Den flög från en yta vid Mariakyrkan mot klockbacken.

Artikelbild

När helikoptern kom fram till sitt mål blev det även en kraftigt snöfall.

Det blev riktigt blåsigt när helikoptern sänkte ner ett rep, där spiran fästes. Senare lyftes spiran upp, och personer stod högt upp på klockstapelns tak. De tog emot spiran och hjälpte till att fästa den vid klockstapeln.

Hela jobbet tog knappt fem minuter. Med det är klockstapeln redo att invigas den 18 mars.

– Man kan tycka att det är spektakulärt men det är inte så konstigt. Alternativet hade varit att bygga en särskild ställning för att sätta upp den. Detta är en lösning som av entreprenörer uppfattas som det billigaste, säger kyrkoherden i Sigtuna församling, Jakob Tronét.

Artikelbild

Sedan den gamla klockstapeln eldhärjades sommaren 2016 har många Sigtunabor engagerat sig och skänkt pengar för att återuppbygga klockstapeln, som troligen var från 1600-talet.

Inget lätt jobb då det inte fanns ritningar på den gamla klockstapeln, och fotografierna som finns var tagna långt ner från backen.

Artikelbild

Men vid askhögen hittade man rester av spiran, så en del av originalet finns kvar i den nya.

– Det är duktiga smeder, timmermän och hantverkare som har jobbat med den här, säger den nya klockstapelns arkitekt Gösta Kilgren.