–  Du kommer att bli utskälld när du kommer, varnar Cecilia Dolderer med glimten i ögat inför tidningens besök på Sigtuna Hundhus.

Hundcentret ligger förbi betongfabriken vid Wenngarn i ett falurött hus. Här råder eftermiddagslugn och någon värre utskällning blir det inte. Men visst blir hundarna nyfikna när tidningen kommer med kameran i högsta höj. Med viftande svansar hälsar de, nosar och buffar. 

Någon av hundarna i småhundsgruppen gömmer sig, medan andra som Bonni, en bichon frisé, väljer att stolt posera för kameran med uppåtpekande öron och höjd svans.

Artikelbild

| I storhundsgruppen finns tio hundar. Till vänster labradoren Dino.

På Sigtuna Hundhus finns två hunddagisgrupper. En med tio små hundar och en med tio stora. Båda grupperna har stora lokaler med fåtöljer, soffor och bäddar och tillgång till stora uterum. Just nu är det kö till hunddagiset och alla hundar som är här går på heltid. 

– När hundar går i flock så visar de flock- och gruppbeteenden. De får en helt annan stimulans, säger Fredrik Bygdén.

Han och Cecilia driver Sigtuna Hundhus tillsammans. De har båda lämnat andra karriärer bakom sig för att satsa fullt ut på hundvård och hundkurser. Fredrik var tidigare ingenjör, Cecilia var handledare för funktionsnedsatta. Nu är de utbildade som både hundinstruktörer och hundpsykologer. De håller hundkurser, Cecilia har hundklippning och erbjuder hundpsykologiträning och de planerar att starta en verksamhet med dog walking, alltså att någon kommer hem till dig och går ut med din hund. Vid dagiset finns även en butik. 

Hundarna i dagisgrupperna är noga utvalda. För Fredrik och Cecilia är det viktigt att säkerställa säkerheten för hundarna. Hundar som inte fungerar bra i gruppen kan inte gå kvar. 

Artikelbild

| Miles är en nyfiken golden retriever i stora hundgruppen. Det märks att flocken är samspelt.

–  Det är inte alla hundar som trivs på dagis och inte alla som trivs med att vara i flock. På ett vanligt boxdagis är det lugnare, här blir det mer lek, säger Cecilia Dolderer. 

Två gånger om dagen tas hundarna ut på längre promenader. På förmiddagen när dagisdagen startar kan det vara höga energinivåer i flocken. Det blir mycket fart. 

Artikelbild

| Bonni är en bichon frisé som går på hunddagis i flock. Här finns både ute- och innegård.

I storhundsgruppen finns en tydligare hierarki. Pudeltiken Scilla och blandrasen Leo är ledarna i stora gruppen. Och här får faktiskt fotografen en utskällning. Men när det blir sök efter hundmat på gården är dagens nya besökare bortglömd. 

Med känsliga nosar mot marken hittar hundarna godsakerna.