Det säger Sigtunabon Anneli Lindh. Hon är en av de bostadsfotografer vars bilder ses av tusentals personer varje dag på nätet, men vars namn vi sällan känner till.

För tio år sedan såg Anneli Lindh en annons där ett företag sökte bostadsfotografer.

– Jag tänkte: ”Hur svårt kan det vara?” Och sökte jobbet fastän jag inte var utbildad fotograf, säger Anneli Lindh som alltid har varit ganska orädd och nyfiken.

Artikelbild

| Anneli Lindh har tunga kameror och ett stativ att släpa på då hon åker ut på jobb. Ibland måste hon pulsa i snö för att få till en bra bild.

Det visade sig att jobbet passade henne perfekt och sedan dess är hennes huvudsakliga yrke frilansande bostadsfotograf. Mäklarbyråer från Sigtuna och Uppsala, med omnejd, kontaktar henne när bostäder ska fotograferas.

Anneli Lindh säger att det hon har haft störst nytta av i jobbet är sitt intresse för färg, form och inredning.

– På lång sikt är den estetiska biten viktigare än den tekniska, även om man förstås måste lära sig sköta kameran först, säger Anneli Lindh som när hon var ny i yrket även fick en internutbildning från mäklarbyrån som anställt henne.

Vissa gånger när hon kommer till en bostad har en stylist hjälpt säljaren att ställa i ordning hemmet. Annars har mäklaren förberett kunden och gett råd om att exempelvis plocka undan mycket så att det blir snyggare bilder.

Artikelbild

| Att rensa sitt hem från för många prylar är bra inför en fotografering. Men några fräscha växter brukar också finnas med på bilderna.

Vad är viktiga egenskaper hos en bostadsfotograf?

– Inför kunden är det viktigt att införliva trygghet så att de känner att jag vet vad jag gör när vi ska hjälpas åt att få till så bra bilder som möjligt.

Artikelbild

| Anneli Lindh fotar både utomhus och inomhus. Under senare år har hon också börjat fota i 360 grader VR-format så att det går att "vandra omkring" inne i husen på bilderna.

En annan bit är ödmjukhet, enligt Anneli Lindh.

– Det är viktigt eftersom man släpps in i människors hem. Det kan vara känsligt och inte bra att kritisera någons inredning. Men de flesta kunder är däremot glada över att få förslag om vilka saker som kan lyftas upp eller placeras om.

Artikelbild

| Anneli Lindh, bostadsfotograf

Efter tio år som bostadsfotograf tycker Anneli Lindh fortfarande att yrket är lika roligt.

– Jag får så mycket inspiration och glädje. Det är kreativt och det känns bra att kunna hjälpa folk när de ska sälja sin bostad. Jag gillar även att fota i gamla hem där det kan finnas fina kryddlådor eller annat som ger en bra mix i bilderna.

Finns det inga nackdelar med jobbet?

– Som frilans har jag inga fasta jobbarkompisar. Men man kan titta in hos mäklarna för en kaffestund mellan uppdragen. Det är skönt att kunna sitta hemma på eftermiddagarna och jobba med bilderna.

Andra nackdelar är att vissa dagar kan vara stressiga och att kamerautrustningen väger mycket.

– På vintern kan jag få pulsa i hög snö för att få till bra bilder. Men sammantaget är det här ett jätteroligt yrke som jag stortrivs med, säger Anneli Lindh.