31-åriga Maryam Jafari är född och uppväxt i Afghanistan. Hon blev föräldralös och flyttade till Pakistan med sin farbrors familj. Hon blev bortgift, men hennes man dog senare i en religiös konflikt mellan sunni- och shiamuslimer. Hennes svärföräldrar bestämde sig för att gifta bort henne med den avlidna mannens bror, som är handikappad.

Hon träffade istället en annan man. Hon blev därefter slagen, och till och med förgiftad.

– En dag blev jag förgiftad. Jag kräktes, mådde dåligt och förstod att det var gift i min mjölk. Jag sprang ut och bad om hjälp från grannarna, säger Maryam Jafari.

Artikelbild

| Prästen Ann-Marie Johansson och kyrkoadministratörn Camilla Håkansson tillsammans med konvertiten Maryam Jafari.

När hon blev frisk bestämde hon sig för att ge sig in i tvångsgiftermålet. Men på själva bröllopsdagen flydde hon och gömde sig hos en vän, som hjälpte henne att fly till Sverige 2013. Hon lämnade allt guld hon hade – sin hemgift – till vännen.

Tidningen träffar henne i Sätunakyrkan i Märsta, där det pågår en namninsamling – ett upprop som vill att Migrationsverket ska lära sig mer om konvertiter så att de ska kunna göra bättre bedömningar, och att respektera konvertitens tro.

Maryam Jafari berättar att hon kom till Sätunakyrkan första gången 2014. De var en grupp kvinnor som lockades av kyrkans läxhjälp för nyanlända.

– Men mina vänner var misstänksamma och trodde att kyrkan ville konvertera oss, något de var starkt emot. Men prästen Ann-Marie Johansson lovade att läxhjälp var allt de skulle ge, och inget annat.

Efter ett år av läxhjälp blev Maryam Jafari nyfiken på bibeln. Hon bad om att få en kopia. Och då började hon läsa den tillsammans med prästen.

– Jag blev så berörd av texterna. Orden gav mig tröst. Jag befann mig i en svår situation, och texterna i bibeln gav mig styrka och hopp. Jag kände mig inte ensam längre när jag läste den, säger hon.

Redan i hemlandet och i Pakistan hade hon många frågor kring sin tro. Framför allt ifrågasatte hon sina släktingars tolkning av hur islam kontrollerade kvinnornas liv – hur man skulle klä sig, bete sig och mycket annat. Enligt deras tolkning av tron var kvinnors liv uppenbart mindre värda än mäns. Därmed valde hon slutligen att lämna sin tro och konvertera.

Hennes ärende togs nyligen upp hos Migrationsdomstolen. Efter att ha lyssnat på hela hennes historia valde domstolen att ändra Migrationsverkets beslut. Nu har hon fått permanent uppehållstillstånd.

Den 16 januari blir det en ljusmanifestation för kristna konvertiter – för att uppmärksamma bristerna i Migrationsverkets bedömningar av konvertiter under asylprocessen.

Läs även

Upprop mot asylhantering

De bodde en månad på Arlanda