Hon blev pappans psykvårdare, menar hon.

– Jag var den svaga länken i familjen. Jag var den som inte tjafsade emot hans missbruk. Jag fick ta hand om honom, säger hon.

Hon tröstade honom och oroade sig för honom.

– Det blev som ett psykiskt fängelse, och det blev bara värre och värre.

Som medberoende sökte hon efter människor som behöver henne.

Tina träffade Ulrik, också en alkoholist. Hon levde med honom i tio år och de fick tre barn tillsammans.

Som medberoende höll hon på att förlora jobbet på grund av honom. Hon kom exempelvis inte till jobbet då han var bakfull. . Skyllde alltid på att hon själv var sjuk till arbetsgivaren. Skammen var för stor för att berätta vad som egentligen pågick.

– Han har aldrig varit aggressiv. Det var mer som en psykisk misshandel. Jag fick höra att jag var patetisk, att jag var en nolla utan honom. Jag blev aldrig uppskattad eller bekräftad.

Ulrik tog inte heller ansvar för sina barn och hade många ursäkter för att dricka.

Nu när det är slut mellan dem har Tina ensam vårdnad för barnen. Ulrik har full umgängesrätt, och bor också i Märsta, men har inte kontaktat barnen på 1,5 år.

Tina berättar att hon har förlorat sin farfar, kusin och faster på grund av missbruk. Hon vill inte att hennes barn ska bli missbrukare, eller få lida som medberoende.

– Jag vill att de får mycket kunskap om missbruk och medberoende så att de hittar rätt väg i livet. Hade jag haft mer hjälp som barn så hade mitt liv sett annorlunda ut, säger Tina.

Hon berättar att hennes barn gick hos Trygga barnen, en stiftelse som hjälper barn och anhöriga med beroendeproblematik. Trygga barnen startade sin lokala verksamhet i Sigtuna kommun sommaren 2015 med hjälp av beroende­terapeuten Carina Hult från Märsta som idag driver föreningen Trivas.

– Det är viktigt att barn får prata om deras anhöriga som har missbruk. Jag hoppas att stödet till barn och anhöriga med beroendeproblematik ska växa och utvecklas.

Läs mer:

Del 1: Mamma vädjar om hjälp

Del 2: Enda alternativet att skicka bort barnet

Del 3: Dog i missbruk

Fotnot:

För att skydda barnen i artikeln har vi valt att anonymisera föräldrarnas namn.