Feng shui betyder bokstavligt "vind och vatten". Det är en kinesisk lära om hur miljön påverkar människan. Genom att göra ändringar i den fysiska miljön kan man nå harmoni och balans. 

–  Det är inte så krångligt som det låter utan mycket sunt förnuft. Feng shui är ett verktyg för att skapa en balanserad och hållbar inredning, säger Susann Martinwall.  

Tidningen besöker hennes inredningsstudio på Strandvägen i Sigtuna: ett grått trähus från slutet av 1800-talet. Inomhus är det ett modernt kontor –  med tidsenlig bas som en gammal spis, bjälkar och järndetaljer från tiden då huset agerade som smedja. Huset har en vy över den gröna strandpromenaden och den gråa Mälaren.  

Artikelbild

| – Med feng shui är det viktigt att följa den rätta känslan. Det ska inte bara funka praktiskt, utan det är viktigt att det ska kännas bra, säger Susann Martinwall.

–  Med feng shui skapar man en känsla av balans i sin inredning. En inredning ska inte bara funka praktiskt, utan det är minst lika viktigt med balans mellan färg, form och material för harmoni och välbefinnande. Om det känns bra så mår man bra.  

Det första som man ska göra för att uppnå harmoni är att rensa i röran.

–  Det är lite som vad Marie Kondo lär ut.  

Japanskan Marie Kondo har genom Netflix skapat en städrörelse i världen. Hon fick miljoner människor att göra sig av med gamla saker. Man ska bara behålla saker som ger en glädje, eller som hon kallar för "spark joy".  

Artikelbild

| Tänk på energihöjare som växter, ljus och symboler.

– Man behöver inte behålla saker som man inte är fäst vid, även om de är gåvor eller arvegods. Om de inte skänker glädje och harmoni kan det göra underverk att göra sig av med dem för att skapa harmoni i hemmet och ge plats till annat som ger energi.

Efter rensningen kan man börja tänka på möblering, med allt vad det innebär - form, färg och material som passar bra ihop och som ger glädje. När man möblerar är det också viktigt att ställa frågan –  vad är syftet? Då lär Susann Martinwall ut något okonventionellt:

Artikelbild

| – Med feng shui är det viktigt att följa den rätta känslan. Det ska inte bara funka praktiskt, utan det är viktigt att det ska kännas bra, säger Susann Martinwall.

–  Bryt de traditionella mallarna. Bryt mot det som säger hur ett hem måste se ut. Följ inte trenderna. Ditt hem ska utgå från dina behov och den känsla du vill skapa.

Som exempel säger hon att ett extrarum inte alltid behöver vara ett gästrum, särskilt om man knappt har övernattande gäster –  utan omvandla det till en "walk-in" garderob istället.  

Artikelbild

| Tidningen besöker hennes inredningsateljé på Strandvägen 72 i Sigtuna: ett grått trähus från 1800-talet som förr var en smedja.

Tänk på energihöjare som växter, ljus och symboler. Själv samlar hon på elefanter som hon har köpt från olika delar av världen. Elefanten är hennes lyckosymbol, hennes "magiska djur". 

– Hitta din egen symbol, den som ger dig glädje.