– Det ska bli jättekul att spela på hemmaplan igen, säger Jens Hult, som har längtat efter att spela live.

Den här våren är han uppbokad på flera olika arrangemang utöver Valstadagen. Bland annat i Örebro 21 maj och på en visfestival i Umeå 29 juli.

Han hoppas att få sjunga på visfestivalen i Märsta i augusti också – men det är fortfarande oklart.

Artikelbild

Jens Hults singel.

Under Valstafestivalen kommer Jens Hult att spela nya egna låtar tillsammans med gitarristen och bastrummisen Linus Hasselberg. Jens Hult sjunger, spelar akustisk gitarr och munspel.

Första gången han träffade Linus var på en spelning på TV 4:s Nyhetsmorgon för två år sen.

Den 23-årige artisten, som blev rikskänd genom Idol 2013 har sedan dess hunnit släppatvå minialbum och sålt platina med singeln ”Precis som du vill” med över fem miljoner streams på Spotify. Men förra året drabbades han av skrivkramp. Jens Hult beskriver det som det värsta året i hans liv då han inte kunde göra en enda låt. Det bara gick inte, och då växte oron att inte kunna skapa mer musik.

Han åkte till sommarstugan i Dalarna med vännen Robin Stjernberg, som vann Melodifestivalen 2013. Där skrev de en låt, ”Aldrig mer” inom två timmar.

Artikelbild

| Singel. Den senaste singeln heter "Aldrig Mer" som släpptes för knappt en månad sen.

– Vi fick bra feeling där och då kom låten, säger han.

Robin Stjernberg fixade demoproduktionen. Senare åkte de till Malmö till låtskrivaren Amir Aly och lade till gitarrer och trummor.

– Amir Aly, som också haft bidrag med i Eurovisionen, lade sin touch på låten så det blir mer äkta. Han mixade så låten får en stor och skön känsla, säger Jens Hult.

Slutligen skickades låten till mastering, det sista steget i inspelningskedjan.

– Ljudingenjörer skickar in låtar i sina dyra maskiner, öppnar upp dem och gör så att de låter bra i många högtalare. Det blir ett levande landskap i låten. Det smäller mer. Det är viktigt med mastering, det har jag förstått nu när man är lite mer insatt, säger Jens Hult.

Låten ”Aldrig mer” handlar om toppar och dalar och om tron på sig själv som ibland sviker. Plus att det går att vinna över dessa negativa känslor. Singeln släpptes i slutet av april i år.

– Det är en melankolisk popvältare, säger Jens Hult som nu är i full gång igen.

Skrivkrampen är definitivt över nu. Och i sommar släpper han ytterligare en ny singel, ”Jag blev jag”. Därefter hoppas han spela in en akustisk skiva.

Att ägna sig åt musik gör han två dagar i veckan och under helgerna. Han är pappaledig övriga dagar. Dottern Sigrid är 1,5 år.

– Det är skönt att få vara med Sigrid. Man får distans till musiken på ett bra sätt. Så när man jobbar är man taggad och inställd på att grotta ner sig i skapandet.

Hemma är det mycket lek och tid som går åt till dottern.

– Det blir enklare ju äldre hon blir. Och hon är en snäll unge också, så jag har lite tur.

Ett annat intresse är snickrande. Det har han även som yrke då och då.

– Jag tycker om det, och det är pengar. Man tjänar ju inte miljoner bara för att man är signad, utan man måste få en hit eller spela mycket. Och jag har haft en hit, men har inte hunnit spela mycket av olika anledningar.

En av anledningarna är just faderskapet.

– Men det väljer jag själv. Jag skulle kunna ha varit en frånvarande pappa. Men jag vill vara där för henne, se henne växa upp på nära håll.

Nu hoppas Jens Hult på en uppåtgående trend där han kan spela mer.