54-årige nagelterapeuten Håkan Lindström bor idag i Sigtuna. Med sin längd på hela 196 centimeter och sina stadiga 110 kilogram, dominerar han salongen som är på 20 kvadratmeter. Salongen i Sigtuna pryds av färgrika nagellacksflaskor, stora blommor och glittrande smycken. Loungemusik spelas i bakgrunden.

Klockan är 17. Då kommer hans tionde kund för dagen, flygledaren Malin Nordin, en ”stammis”. Malin Nordin kommer var tredje vecka för en lätt förstärkning med Shellacbehandling. Hennes naglar är målade rosa, som Håkans skjorta. Nu väljer hon en ljusare rosa.

– Åh, det är en vårfärg som heter winter glow, lyser Håkan Lindström.

Artikelbild

| Malin Nordins naglar är målade rosa, såsom Håkans skjorta. Nu väljer hon en ljusare rosa.

Håkan Lindström skulle egentligen bli läkare, men ödet ville annat. Han berättar om slumpen som gjorde honom till nagelterapeut.

– Jag såg en kvinna som arbetade med naglar på NK i Göteborg och jag blev nyfiken och vi började prata om yrket, och det visade sig att hon även arbetade som lärare på Scandinavian Manicure School i Göteborg.

Han tog kursen mest som en kul grej. Han fastnade och det har blivit hans yrke i över 30 år.

– Att arbeta med naglar är väldigt kreativt och även tekniskt där man får jobba med många olika metoder och material, men det viktigaste är ändå den nära kontakt man får med sina kunder. Det händer något speciellt när man sitter och ”håller handen” i nästan en timme och det uppstår en nära kontakt. Man får ta del av människors liv och livsöden där många kunder blir väldigt nära och kära vänner, utan att man för den delen umgås så mycket privat. Det är ett stort förtroende man får.

Artikelbild

| Malin Nordin kommer var tredje vecka för en lätt förstärkning med Shellacbehandling.

Han följer en regel.

– Jag pratar gärna med mina kunder, men inte om mina kunder.

Artikelbild

| Håkan Lindströms värld pryds av färgrika nagellacksflaskor, stora blommor och glittrande smycken.

Genom jobbet har han mött allt ifrån Hollywoodstjärnor till kungligheter. Han har bland annat målat naglarna till Nobelpristagarnas fruar på väg till Nobelfesten.

– Men de bästa mötena är ändå med mina stamkunder där flera har följt mig troget sedan jag kom till Stockholm 1992. Den äldsta kunden kommer idag med färdtjänst från Jakobsberg och har gjort sina naglar var fjärde vecka i 25 år! Hon har i dag gratis behandlingar.

När han började med naglar fanns endast en handfull män som jobbade med detta. I dag är det vanligare.

– Det kanske ansågs lite udda att en man ville ”måla naglar” men det är ju så mycket mer än det och handlar mer om teknik, form, kemi och färg samt känsla för trender och mode, säger Håkan Lindström.