Det var hösten 2018 då den 18-åriga eleven frågade sin skolkompis om hon kunde hjälpa honom att sälja tramadol. Han sålde drogerna billigare än alla andra, menade han. Han skickade över en bild på drogerna, vilket hon senare visade för sin lärare och rektor. Pojken stängdes av från skolan med omedelbar verkan. Därefter skickade han en hotfull text till flickan – för att hon "golade". Han har även framfört hotet via flickans vän. På grund av hoten vågade hon inte gå ut på helgerna. Hon slutade även på sitt arbete då arbetsplatsen var nära pojkens hem i Märsta.

Pojken döms nu för olaga hot, narkotikabrott samt vapenbrott då han hade en soft-air gun med tillhörande magasin utan att ha rätt till det. Påföljden blev ungdomsvård.

Anders Porelius är presschef på utbildningsföretaget AcadeMedia som äger den aktuella skolan, Märsta Praktiska i Arlandastad. Han kommenterar inte enskilda fall men berättar att deras skolor, liksom andra skolor, har nolltolerans mot droger.

– Vi har ett drogförebyggande arbete, hur det ser ut kan variera från skola till skola. Men nolltolerans mot droger genomsyrar hela vår verksamhet, säger Anders Porelius.

Spelar ert drogförebyggande arbete någon roll?

– Vi tror på det, och vi är skyldiga att informera om detta och att ha nolltolerans. Men om det sedan ändå sker droghandel i skolmiljön, då blir det en polisiär fråga. Polisen kontaktas direkt.

Läs även: Pojke ofredade sin skolkompis sexuellt

Läs även: Skolbråk ledde till dom

Läs även: Missbruk går ner i åldrarna