Tidigt i december demonstrerade medlemmar i Sigtuna kulturförening mot kommunens budgetförslag att lägga ned Konsthall Märsta. Men demonstrationen var förgäves och förslaget har nu blivit till beslut. Under rubriken "Förstör inte kulturen i Märsta!" har nu föreningens ordförande Karen Salmose startat en namninsamling för att få kommunen att tänka om.

– Vi känner att konsthallen är viktig för oss. Märsta behöver ett lyft när det gäller konst och kultur. Konsthallen kan förebygga att barn och ungdomar är ute och hittar på andra saker. Jag tror att kommunen gör sig själva en björntjänst, säger Karen Salmose.

Namninsamlingen startade för drygt en vecka sedan och i skrivande stund är det 168 personer som har skrivit under uppropet. Karen Salmose hoppas att initiativet ska få kommunen att ändra beslutet innan det är för sent.

Artikelbild

| Namninsamlare. Karen Salmose är både ledamot i Barn- och ungdomsnämnden för Socialdemokraterna och ordförande i Sigtuna kulturförening. Nu har hon startat en namninsamling under rubriken "Förstör inte kulturen i Märsta!".

– Jag tror inte riktigt att de har tänkt sig in i situationen. Vi vill visa att det här är någonting som många vill ha kvar i Märsta, säger Karen Salmose.

Lars Björling(Sfs), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, har förståelse för att beslutet väcker starka känslor. Han betonar att beslutet beror på att kommunen står inför en stor ekonomisk besparing – och han håller inte med om att kulturen i Märsta blir förstörd.

– Kommunens huvudbibliotek, Kulturskolan och Kulturlänken ligger alla i Märsta. Dessutom ska den pedagogiska verksamhet som i dag finns i Konsthallen vara kvar på annan plats i Märsta. Tyvärr är vi framme vid en akut ekonomisk situation där vi tvingas ta såna här beslut.