I Sigtuna kommun finns småytor av mark lite här och var där det växer gräs som kan bli till ensilage för djuren. Marken är i dagsläget inte utarrenderad, berättar Ulf Sävström, chef för teknik&natur på Stadsbyggnadsförvaltningen.

– Vi har börjat identifiera alla ytor som kommunen äger och där det kan vara lämpligt att ta vall. Vår entreprenör åker redan runt och gör ensilagebalar, som bönderna kan köpa till självkostnadspris.

De djurägare som själva slår vallen kommer dock inte att behöva betala något.

LÄS MER: Bönder fick slå på kommunal mark

LÄS MER: Uppsala kommun lånar ut mark till lantbrukare

På kommunens hemsida ska djurägare kunna anmäla sitt intresse för fodret. De markägare som vill hjälpa till ska också kunna anmäla sig via hemsidan.

Hur snabbt kan ni vara igång?

– Vi har redan börjat och vi ska försöka klämma ur allt vi kan. Om det blir 20 eller 120 ensilagebalar är svårt att säga i dagsläget, säger Ulf Sävström.

Hittills är det få djurägare som hört av sig direkt till kommunen angående foderbristen. Men Ulf Sävström hoppas på större respons när informationen gått ut både till lantbrukare med nötkreatur och gris men även hästägare och fårfarmare.

Stadsbyggnadsförvaltningen har också tagit kontakt med andra markägare i kommunen: Swedavia, Fortifikationsverket samt Fastighetsverket.

– Vi har frågat om de kan låta djurägarna få fram foder på deras mark och väntar just nu på svar, säger Ulf Sävström.