Sedan 2001 arrangerar föreningen Odensala konst och hantverk varje år Upplev Odensala, en helg då medlemmarna visar upp sina alster och verksamhet för allmänheten. Vårrundan äger i år rum 23-24 april med 14 deltagare.

I år är det sjunde året för hantverkaren Karin Öhnell. Hon som var en av tre hantverkare i hela landet som för några år sedan handplockats för att nålbinda ullvantar för filmen om tempelriddaren Arn. Nålbindning är ovanligt i Stockholmstrakten, säger hon.

– Nålbindning har funnits som teknik i cirka 3000 år, men när stickningen kom på 1500-talet och sedan virkningen på 1800-talet, blev dessa tekniker mer populära.Tekniken har levt kvar, men i liten omfattning. Förutom Värmland, Sörmland, Hälsingland och Uppland, finns nålbindningen kvar på en del platser i Norrland, säger Karin Öhnell.

Artikelbild

| Hemma hos Karin. Karin Öhnell har deltagit i den årliga Odensala vårrunda i sju år nu.

Hon blev själv intresserad genom att en vän gick på kurs hos Märta Brodén, hemslöjdskonsulenten som väckt nytt liv i den urgamla tekniken och uppmuntrade skogsarbetarfruar att nålbinda som sidoinkomst på 1970-talet.

När jag träffar 62-åriga Karin är hon elegant i en egen sjal i vit naturfärg, med inspiration av björkstammen.

– Den är gjord av merinoull, den mjukaste ullen man kan få tag i. Så den kliar inte. Merinofåren finns inte i Sverige, utan i Australien, Nya Zeeland, Sydamerika och Sydafrika.

47-årige Eric Davis har bott i Sverige i sju år, och det är första gången för honom att vara med på vårrundan. Han driver nyöppnade Droppsta gårdsbutik i ett hus byggt på 1800-talet.

Artikelbild

| Kaffe. Eric Davis på Droppsta gårdsbutik visar konsten att göra kaffe.

Verksamheten fanns på 1990-talet, men blev senare en lokal för mindre musikevenemang. Hösten 2015 öppnades dörrarna igen i Eric Davis regi. I den charmiga och lantliga butiken finns ekologiska varor, gårdens lammskinn och lammkött. Gårdsbutiken har också ett fik.

– Det är viktigt med en gårdsbutik som kan ta tillvara lokala bönders produkter, säger Eric Davis.

Artikelbild

| Bebisfilt. Hantverkaren Karin Öhnell visar sina handskar, underlägg och bebisfiltar.

Han jobbar tajt med släktingarna, familjen Ossmark, som äger Droppsta Gård.

Eftersom hans pappa är från USA och är duktig på traditionell amerikansk barbecue kommer Droppsta gårdsbutik att erbjuda barbecue på amerikanskt vis de kommande varma månaderna.

Artikelbild

| Gårdsbutik. En charmig, lantlig gårdsbutik som säljer ekologiska varor.

– Min pappa är bra på barbecue. Jag växte upp med mycket barbecue. Det blir roligt att ta en del av hem till butiken, säger Eric Davis med ett stort leende.