– Det är inte rimligt att kommunens näst största kommundel är utan bibliotek och att våra förskolor och skolor är utan bibliotek. Alla har inte möjlighet att ta sig till Märsta. Biblioteket fyller en viktig funktion i samhället som mötesplats, kunskapskälla och rekreation, inte minst i Valsta/Steninge, säger Margareta Karlsson, ordförande i Valsta/Stening stadsdelsförening i ett pressmeddelande från föreningen.

Det var i samband med arrangerandet av Valstadagen i juni som stadsdelsföreningen startade namninsamlingen. Målet är att få tillbaka sitt bibliotek. Lokalen stängdes av arbetsmiljöskäl. Bland annat har lokalen haft problem med läckande tak och lukt från avloppen. Under tiden har bland annat bokbuss ersatt det stängda biblioteket.

– Nu har det gått så lång tid att något måste hända, säger Margareta Karlsson.

När namninsamlingen är klar ska den lämnas över till ansvariga politiker. Representanter för samtliga partier som finns i fulmäktige har redan skrivit på uppropet.

– Jag hoppas att partiernas stöd också omvandlas till handling, säger Margareta Karlsson i pressmeddelandet.

Men något återöppnande av biblioteket är just nu inte aktuellt. Beskedet från bibliotekschefen Mattias Nilsson är tydligt på den punkten: De drygt 11 000 invånarna i området får hålla tillgodo med bland annat bokbuss en gång i veckan. I september ska den rulla in i Valsta centrum en gång i veckan igen efter ett uppehåll över sommaren.