– Allt blir speciellt och väldigt eget, säger Linus Holmberg, elev i klass 8B.

I projektet som har pågått hela läsåret för de flesta av eleverna, handlar det om att återvinna material och genom sin kreativitet skapa något nytt av det. Exempel på det är plastskedar som blir till bälten, kapsyler som blir till en axelrem och chips- och plastpåsar som blir till klänningar.

– Det är ingen som gör som den andra. Ofta gör man som kompisen bredvid men alla gör olika saker. De är väldigt självgående, säger Intidhar Saleh, lärare för projektet.

Artikelbild

| Oliver Bodeäng i klass 8A har gjort en axelrem till sin väska. Axelremmen är gjord av kapsyler.

De material som eleverna använder sig av har de på ett eller annat sätt samlat in själva. Ofta är det föräldrar eller kompisar som bidrar med materialet, som eleverna får tvätta och formge på egen hand.

– Man behöver inte slänga allt. Man kan göra glamorösa kläder av det istället, säger Intidhar Saleh.

Till skolavslutningen handlar det om att hitta någon som vill ha på sig det de skapat. Om de inte vill ha på sig kreationerna själva eller om det inte finns någon som vill ha på sig det frivilligt, väljer även lärare att ta på sig kläderna.

– Eleverna tycker det är kul att se sin lärare ha på sig kläderna, säger Intidhar Saleh.

Artikelbild

En närbild på Oliver Bodeängs axelrem som är gjord av kapsyler.

Skolavslutningen kommer även att arrangeras till musik som är skapad av Oliver Bodeäng och Elias Charbachi, som också är med och skapar plaggen.

– Det kommer att bli någon form av elektromusik, säger Oliver Bodeäng och Elias Charbachi.

Artikelbild

Utställningen i Kulturstugan börjar 13 maj och håller på i tre veckor.