Kritiken kommer från hyresgäster i Rikshems fastigheter på Odensalavägen och Norrbackavägen i Märsta. Björn Wadén bor tillsammans med sin sambo i en trea på andra våningen.

– Innan vi skaffade egna elelement var det 12-14 grader på mornarna. Jag har flera gånger påtalat det här till Rikshem. Svaret blir att det inte är något fel och att jag får sätta på mig tröja och tofflor om jag fryser, säger Björn Wadén.

Han visar runt i lägenheten som han och sambon betalar drygt 7 000 kronor i månaden för. Då ingår den vattenburna värmen som produceras i områdets värmecentral. När Sigtunabygden är på plats är elementen knappt ljumna och golven är märkbart kalla. Det drar från fönster. Temperaturen, strax efter att ugnen har använts, är 19 grader. De uppskattar att kostnaden för de extra elementen är cirka tusen kronor i månaden.

Artikelbild

| Ljummet. Flera hyresgäster på Odensalavägen tycker att elementen är svala.

Sigtunabygden har pratat med ett tiotal hyresgäster i området som alla anser det är kallt i lägenheterna.

Rigmor Karlsson är en av dem.– Förra vintern var det tolv grader varmt i vardagsrummet och jag hade is på insidan av balkongdörren, säger hon.

Sandra Eriksson och henens sambo Sami Kesen har bott i området sedan april i år.

– Rikshem säger att jag är den enda som klagar. Inte ens när jag bodde i Frankrike, där husen saknar isolering, var det så här kallt, säger Sandra Eriksson.

Peter Olauson är fastighetschef för Rikshem i Märsta och Sigtuna.

– Vi vet att det är en del hyresgäster som fryser. Vi har undre hösten fått 35 felanmälningar om värmen i området som vi följer upp enligt rutiner. Av dessa har vi fått tag på 24 hyresgäster. Mätningar som våra tekniker gjort visar på temperaturen på mellan 20 och 21 grader, säger Peter Olauson.

Han säger att Rikshem har vidtagit åtgärder, som spolning av element och lån av elelement som bostadsbolaget betalar elförbrukningen för, i de lägenheter som lägre temperaturer har uppmätts.

– Det är skillnad mellan värmen i luften och på golven. Golvvärmen kan vi inte göra så mycket åt. Husen är gamla och det krävs renovering för att åtgärda den saken. Med en renovering stiger hyrorna, säger han.