Först ut på Sigtuna kulturgård är en samlingsutställning med en Sigtunabaserad konstgrupp: BellieRuth. BellieRuth är namngivet efter Bellis Ruth Sofia Kjellén-Björkquist, en teckningslärare på Sigtuna folkhögskola under tidigt 1900-tal. Hon var fru till Manfred Björkquist, skaparen av Sigtunastiftelsen och Sigtuna folkhögskola. Ruth hjälpte sin man att skapa dessa verksamheter, men medan Manfred fick flera lokaler uppkallade efter sig, så fick Ruth ingen kredd. Därför vill de kvinnliga konstnärerna synliggöra henne.

BellieRuth består av Joanna Lo från Örsundsbro, Uppsalaborna Anna Glantz och Annette Johansson samt Karolina Berne, Sanne Frostensson, Cecilia Fulton, Ulla B Hammarström, och Zoe Simpson från Sigtuna kommun.

De var med i ett ettårigt konstprojekt där de delade ateljé på Sigtuna folkhögskola.

Artikelbild

| "Religion?". Sigtunabon Sanne Frostensson slutför sin kandidatexamen i teologi, och målar på halvtid.

– Nu går vi skilda vägar och vi vill göra någonting tillsammans innan dess. Så i den här utställningen knyter vi ihop det som vi varit med om under det här året, säger Annette Johansson.

Utställningen heter "Mellanrum" - då de befinner sig i mellanläget innan det ska hända något.

Kvinnorna har olika yrkesbakgrunder. 29-åriga Sanne Frostensson slutför sin kandidatexamen i teologi, och målar på halvtid. Hon bor i studentkorridor på Sigtunastiftelsen.

– Vedic art var den metod som fick mig att börja måla för fem år sedan, där lyssnandet inåt och själva den kreativa processen är i fokus mer än resultatet, säger Sanne Frostensson.

Artikelbild

| Annette Johansson målar med cyanoblå toner , med fossiler och stenar från tidsperioden Cambrium som inspiration.

48-åriga Annette Johansson är kemist som tog tjänstledigt för att ägna sig åt måleriet.

– Jag har förändrat mitt liv och öppnat upp för något helt nytt. Jag kommer att fortsätta med konst på halvtid, säger Annette Johansson som kommer att få en ateljé i Uppsala.

Artikelbild

| "Chanel or Die" började som ett socialt experiment. Oliw87 har alltid förundrats över den konsumtionshysteri som finns hos "Chanel or Die" av graffitikonstnären Oliw87. Han ville se hur folk på Östermalm reagerade om man blandade ihop street art med ett riktigt lyxmärke, Chanel.

Utställningen pågår till och med 15 juni. Därefter blir det andra konstnärer på Sigtuna kulturgård.

Galleristen Britt Thellberg från Sigtuna kulturgård berättar att kulturgården brukar vara stängd på somrarna, men i år uppmuntrar de konstnärer att hyra lokalen på sommaren.

Artikelbild

| "Vallmo äng" av Katarina Torfason.

På art-eco hotellet Hotell Kristina i Sigtuna blir det graffiti med samba den 15 juni. Samba St Olof startar med ett karnevalståg från lilla torget i Sigtuna klockan 17.45 upp till Hotell Kristina, där lokala graffitikonstnärer ska måla på wellpapp. En lokal tatuerare, Mikael Varg, finns också på plats. Festen håller på till klockan 22. Hotellet visar också en konstutställning av graffitikonstnären Oliw87 fram till augusti.

Märstabon Katarina Torfason har utställning på Märsta närvård på Södergatan med 20 målningar hela sommaren.

Artikelbild

| Samba St Olof startar med ett karnevalståg från lilla torget i Sigtuna till Hotell Kristina.

– Märsta Närvård vill köpa ett antal tavlor av mig för det offentliga utrymmet. Jag föreslog en utställning som nu är på plats, säger hon.

Temat är blommor och landskap.

Katarina Torfason beskriver sig som författare och konstnär, som har hållit på sedan hon var barn.

– Jag har fått beröm av lärare, av farmor och president Kekkonen, och min lust till färg och form och kultur bara ökar med åren.

Urho Kekkonen var den längsta tjänstgörande presidenten i Finland. Katarina Torfason fick beröm av honom i samband med en utdelning från hans fond efter att hon sökte stipendium i Finland.

Katarina Torfason är även aktuell med en ny bok, "Inga och Herbert", som släppts i år. Boken handlar om ett par som varit gifta i 50 år, men så dör den ena.

Sigtuna Kulturförening har öppen ateljé och utställning i Kulturstallet på Wenngarn 14-23 juli.

Läs också:

Sommarfik i Sigtuna

Jubileum för Sigtunas kulturgård