Tea förväntar sig ännu en tråkig vinter i den lilla skånska byn Bykestad. Då kommer den hemlösa kvinnan Månsaråttan in i Teas liv med dunder och brak och vänder upp och ner på allt. Vintern blir allt annat än tråkig, fylld som den är av vilda mopedjakter, knastriga telefonsamtal från Italien och Kuba, eldslukarkonster och inbrott.

Den som spelar Tea är radiodebuterande Lilja Östervall Lyngbrant, 11 år från Knivsta.

– Tea och jag är lika men ändå olika. Hon är en riktigt cool tjej som vill uppleva äventyr. Själv är jag mycket mer sprallig och fnissig, säger Lilja Östervall Lyngbrant.

Julkalenderns titelkaraktär Månsaråttan, spelas av rutinerade Nanne Grönvall.

– Månsaråttan är en häftig karaktär, hon är kaxig och modig. Det var fantastiskt roligt att spela henne och jag såg fram emot alla inspelningsdagarna, säger Nanne Grönvall.

I övriga roller hör vi bland annat Lena Philipsson som spelar Månsaråttans kärleksintresse Rosita, men även Sissela Benn, Dogge Doggelito och William Spetz, som Teas familj.

Ett mer oväntat namn på rollistan är före detta utrikesministern Carl Bildt, som spelar Teas farbror Diego. Månsaråttan är skriven av Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, kanske mest kända som komikerduon Åsa & Gertrud. För regin står Camilla van der Meer Söderberg.