Nytt för i år är att festivalen komprimeras till en dag, den är även flyttad från augusti till 5 maj.

Konstnären och tidigare Dramatenchefen Marie-Louise Ekman, Augustprisvinnaren Bea Uusma och musikern Uje Brandelius är de senaste deltagarna som blivit klara. Sedan tidigare är är det klart att Jan Guillou, Martina Haag, Mikael Niemi, Anders Roslund och Pija Lindenbaum kommer till Sigtuna.

– Sammanlagt räknar vi med 25 programpunkter på festivalen, säger Maria Martin, projektledare för Sigtu­­na Litteraturfestival.

Efter ett års paus är alltså festivalen tillbaka. Nu som ett endagarsarrangemang.

– Vi kände att arrangemanget blev för stort för vår organisation att hantera och har tagit ett steg tillbaka för att börja om, säger Maria Martin.

– Nu har vi tagit ett nytt grepp kring festivalen. Försökt göra den bredare med lite mer folkkära författare. Vår målsättning har varit att skapa en ännu mer inkluderande festival. På så sätt hoppas vi kunna locka nya och ännu fler besökare till Sigtuna.

Men det är inte otänkbart att festivalen åter växer till två dagar i framtiden.

– En dag är vad vi klarar av just nu. Vi vill först se att det här nya formatet på festivalen fungerar innan vi funderar på en utökning. Vi måste se att det går att driva festivalen långsiktigt, säger Maria Martin.

Samtliga programpunkter kommer att äga rum i Sigtuna stad. Bland annat i Maria­kyrkan, Gröna ladan, Stora Brännbo och Sigtuna Museum.

– Tanken är att besökarna även ska passa på att gå omkring och njuta av vår fina stad under dagen.

Precis som tigare år kommer festivalen bjuda på enskilda författarmöten och samtal författare emellan.

Ett av inslagen blir ett samtal mellan Marie-Louise Ekman och Jan Guillou om att det i år är 50 år sedan 1968.

Bea Uusma ska samtala med Martina Haag om att vara systrar och delaktiga i varandras kreativa processer.

Den närmaste tiden jobbar nu arrangörerna med att knyta fler namn till festivalen och färdigställa samtliga programpunkter. I början av mars ska allt vara spikat.

Sigtuna Litteraturfestival hade 2016 omkring 800 besökare.

– Det är överraskande många biljetter sålda redan, säger Maria Martin.

Som tidigare år arrangeras även Lilla Litteraturfestivalen samt Skoldagen där kommunens elever i årskurs 1–7 bjuds in att delta i olika läsprojekt under våren.