Nyligen publicerade Sigtunabon Mikael Nyman sin debutroman "Operation Notvarp: Ubåtsjakten i Hårsfjärden".

– Det är en verklighetsbaserad militärpolitisk thriller och äventyrsroman som utgår ifrån den verkliga ubåtsjakten som inträffade hösten 1982, säger Mikael Nyman.

I sin research till boken har Mikael Nyman använt sig av tidningsartiklar, intervjuer med olika personer som var med i ubåtsjakten samt den efterföljande Ubåtsskyddskommissionen.

– Det är rena tidsdokumenten eftersom media dagligen rapporterade om jakten, säger Mikael Nyman.

Han menar att finns en del frågetecken kring ubåtsjakten.

– Jag har kommit fram till vad och när saker har inträffat. Sedan finns det svarta hål när media plötsligt inte hade något att rapportera, och då blev jag nyfiken. Då passar det bra med en skönlitterär berättelse med fantasi och kreativitet för att matcha händelserna.

Bland huvudkaraktärerna finns Sveriges överbefälhavare, men även marinchefen och även chefen för MUST (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten).

Även om nästan 40 år har passerat sedan händelsen är Mikael Nymans minnen tydliga.

– Då var jag tonåring och satt som klistrad framför teven. Det fanns ingenting som nyhetsmässigt konkurrerade på den tiden. Man satt bänkad när nyhetssändningen började klockan nio på kvällen och man tog till sig det som sändes.

Det var en slump att han skrev sin thrillerroman om just Hårsfjärden.

– Jag skulle skriva en spänningsroman som utspelar sig i Stockholms skärgård i ett annat århundrande. I min research sprang jag på en bok om ubåtsjakt i Stockholms skärgård och då kom minnesbilderna tillbaka. Eftersom jag är historieintresserad insåg jag att jag hade berättelsen framför mig, säger Mikael Nyman.

Även om det är trevligt att få skriva en roman är det viktigt att det går att dra historiska kopplingar till nutid menar Mikael Nyman.

– I något avseende tenderar historien att upprepa sig. Under slutet av kalla kriget var det spänt i Östersjön och i världen, och nu börjar det bli spänt igen. Det har varit oroligheter i Ukraina och det inträffar andra saker i omvärlden som gör att Sverige börjar rusta upp sin militär igen, säger han.

Var det verkligen en ubåtskränkning i Hårsfjärden?

– Det får läsarna skaffa sig en egen uppfattning om och får utifrån detta dra sina slutgiltiga slutsatser i slutet av boken.