Sylvain visar att stilen sitter på armen

Sylvain Hubert fick upp ögonen för klockvärlden efter att ha insett att banklivet var alltför tråkigt för honom. Idag reser han runt på jakt efter ovanliga armbandsur för att sen introducera dem i Skandinavien.

På Betongfabriken visas moderna och handgjorda golvur från Utinam.

På Betongfabriken visas moderna och handgjorda golvur från Utinam.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna2019-11-29 14:00

Året är 2014. Fransmannen Sylvain Hubert är 30 år och har flyttat till Sigtuna. Arbetslöshet har inte varit ett problem för honom, då han har snabbt har kunnat få jobb på en bank i Rissne. Men att sitta inne på en bank åtta timmar per dag är inte hans grej inser han fort. Han vill göra något annat, helst något som förknippas med det tredje största landet i Europa, det vill säga hemlandet Frankrike. Vill han sälja ost som brie, camembert, roquefort? Eller kan han baka frallor? Vad sägs om champagne? Men inget faller inte honom i smaken.

Medan när tiden tickar iväg kommer han att tänka på sin allra första armbandsklocka, en Pequignet. 

– Pequignet är den enda urmakartillverkare som finns kvar i Frankrike. 

Pequignet är okänt i Sverige fastän märket har funnits sedan 1973 i Frankrike. Det är ingen ”mainstream” dyrbar klocka som Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Zenith, Bulgari, Hublot eller Omega. Och där i ligger förtjusningen för Sylvain Hubert.

Sökandet efter meningen i arbetslivet ledde honom till Morteau i Frankrike där han har kunnat prata med Pequignets tillverkare. De såg hans avsikt och passion godkände därmed honom som agent. Han fick välsignelsen att introducera märket till Sverige och resten av Norden.

Nu lever Sylvain Hubert mitt i passionen. Han har grundat sin verksamhet, Showroom W, och säljer ovanliga klockor och märken som man inte hittar i Skandinavien. Det handlar inte bara om Pequignet men även andra märken som det schweiziska Claude Meylan som utmärker sig med sina skelettklockor. En skelettklocka är en mekanisk klocka där alla rörliga delar är synliga på antingen klockans framsida eller baksida. 

– Allt i mitt liv svävar kring klockor och min familj, säger Sylvain Hubert och dricker en espresso på Showroom W, hans kontor på Betongfabriken i Wenngarn, där vi träffas. 

På Showroom W finns hans klockor inlåsta i ett tungt och stort säkerhetsvalv. 

–  Showroom W är ingen vanlig butik där produkter visas öppet. 

Han bjuder på en kopp kaffe, och vi pratar vid ett tomt bord om just klockor – och ju ovanligare klocka desto bättre. Vi pratar om klockor såsom det vore kläder med olika stilar: sportiga, klassiska och "dressy". Klockan ska säga något om ens person, menar han.

–  På Showroom W står tiden still. Vill besökaren prata om klockor, så gör jag det oavsett om denne stannar en kort stund, eller vill prata i flera timmar. Besökaren behöver inte ens köpa från mig. Om man bara vill diskutera klockor och få råd, så bjuder jag på det. Jag tar emot ett besök i taget så jag har mycket tid i mina händer för varje kund. 

Han tar på sig vita tyghandskar och visar mig flera klockor. 

– Jag representerar även ZRC, den officiella leverantören för den franska marinen, säger han och tar försiktigt upp en dykarklocka. 

ZRC har funnits sedan 1904. Det är berömd för sin krona då den delen (som man skruvar) inte finns vid 3-tiden, utan vid 6-tiden –  för att klockan inte ska vara sårbar under rörelser under vattnet. 

Sylvain Hubert har också moderna fickur av det schweiziska Dietrich från sin samling. Utanför hans showroom, men på Betongfabriken visas moderna och handgjorda golvur från Utinam.  

Sylvain Hubert säljer ovanliga klockor som man inte hittar lätt i Skandinavien.
Sylvain Hubert säljer ovanliga klockor som man inte hittar lätt i Skandinavien.
Sylvain Hubert

Aktuell med: en ny verksamhet, Showroom W, som specialiserar sig på klockor. Han är även vd på Hubert Agency. Hans kontor och showroom finns i Betongfabriken i Wenngarn. 

Ålder: 36.

Bor i: Sigtuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!