Sjungande och spelande elever på Sigtuna kulturskola är med om något alldeles extra just nu. Kulturskolans instrumentallärare i Stockholms län har en egen fortbildningsorkester, Respons sinfonietta. Varje termin ger de en kombinerad lärar- och elevkonsert tillsammans med någon av länets kulturskolor. Lördag 21 april är det Sigtuna kulturskolas tur. Av 100 medverkande är ungefär 60 elever och resten lärare.

Eleverna sjunger i Sigtuna kulturskolas barnkör eller spelar i skolans stråkorkester eller någon av de två träblåsensemblerna. De kommer att uppträda var för sig, men ska också framföra ett stycke ur filmen Star Wars tillsammans med lärarorkestern. John Williams har skrivit filmmusiken och det är ett medley.

– Vi hoppas att eleverna får mycket glädje av att känna på hur det är att uppträda tillsammans med en hel symfoniorkester med allt vad det innebär – klangen och hur häftigt det är när alla spelar. Vi har övat hela terminen med eleverna och hoppas att det här ska ge dem en riktig skjuts och väcka intresset ytterligare, säger Torbjörn Nilsson, cellist och anställd vid Sigtuna kulturskola.

Han är initiativtagare och driver detta länsprojekt. Det här blir den 24:e konserten.

– Projektet är ett sätt elda på orkesterverksamheten, säger Torbjörn Nilsson.

Men det är inte bara barnen som entusiasmeras. Även lärarna får en vitamininjektion av att spela tillsammans. Torbjörn Nilsson leder lärarnas fortbildningsorkester Respons sinfonietta. Från början deltog bara instrumentallärare i Stockholms län. Nu har lärare från Uppsala län anslutit sig.

– Det är ett sätt att träffa kolleger. Att spela tillsammans skapar en speciell känsla och kontakt som man inte kan få på annat sätt, säger Torbjörn Nilsson.

Här repeterar lärarna de stora orkesterverken och övar repetitionsteknik. Lärarorkestern är också ett forum där tankar och idéer utbyts och föds. De lär sig mycket av varandra. I kölvattnet av detta har även samarbeten uppstått mellan olika kulturskolor.

Till konserterna med kulturskolorna kommer inte bara barnens anhöriga.

– Det är offentliga konserter och de är välbesökta. Vi brukar ta in kända och fina solister också, säger Torbjörn Nilsson.

Lördagens konserten är på Kulturumteatern i Arlandagymnasiet, Märsta.