19 barn från förskole­klass A på Sätunaskolan är på besök på Konsthall Märsta och knådar och formar lera. En knapp vecka tidigare har de fått se en pantomimföreställning, ”Herthas ateljé”, av Pantomimteatern, på Kulturum i Märsta. Föreställningen handlar om ”lerans rebell” Hertha Hillfon och hennes konst och konstnärskap.

Det är första gången som man tydligt ­kopplar en ­teaterföreställning till en konstverkstad på Konsthall Märsta. Alla ­sexåringar i Sigtuna kommun har fått se teaterföreställningen. Tre grupper har fått chansen att arbeta med lera.

– Vi tyckte att det var en bra idé. Då barnen har sett en teaterföreställning som handlar om lera, så är det bra att de själva får experi­mentera med materialet, säger förskolläraren Yvonne Svalvik från Sätunaskolan.

Artikelbild

| Läraren. Yvonne Svalvik tyckte att projektet var en bra idé.

Innan de kommer in till verkstaden på konsthallen går de förbi bilder som är uppsatta på väggen. Bilderna visar ansikten som Hertha Hillfon skulpterat. Det finns också en bild på henne själv när hon sitter i sin ateljé, och en bild på en telefon.

Konsthallens konstpedagog Anna Hedberg berättar att hon har pratat med barnen om Hertha Hillfon och hennes verk, och om lera.

– Att lera kan se olika ut beroende på var den kommer ifrån – röda, bruna och vita leror, säger Anna Hedberg.

Barnen har fått välja om de ska forma en människa eller en sak. Efter knappt en timme är barnen så gott som klara med sina projekt. Experimentet resulterar i en mobiltelefon, i skålar, ett gäng snögubbar, skelettmonster och bullar. Någon har även gjort ett bebisansikte.

Artikelbild

| Vanja Eklund kämpar och knådar sin lera för att den ska bli en snögubbe.

– Jag tycker att det är inspirerande att få intryck av andras verk i mitt arbete som pedagog.

Barnen visar oss vad de gjort.

Artikelbild

| Konsthall Märstas konstpedagog Anna Hedberg berättar om lera. - Lera kan se olika ut beroende på bar de kommer ifrån, säger hon.

– Jag gjorde en ratt så jag kan sätta den på en vanlig bil, säger Benjamin Kurvinen.

– Skelettmonstret! Jag tycker att det är jättebra, säger Oskar Wegner.

Artikelbild

| Ida Andersson och Alva Remes.

– En skål så jag kan ha mina saker där i, säger Samson Bro.

Snögubbar gjorde både Vanja Eklund och Erkhembayar Gantulga. För de gillar snö.

Fotnot: En video kommer att publiceras snart på Sigtunabygdens Facebook.