I år blir det ingen julmarknad i Valsta. Det finns redan den i Sigtuna, och dessutom en julmarknad inomhus i Steninge. Valsta besöks istället av tomtar på en stor tomteparad lördagen 8 december.

– Man kommer att dansa in julen kring granen. Det blir musikunderhållning, säger Lola Svensson från Valsta utveckling, som laddar för detta första evenemang.

Och tomtarna klarar inte av ett sådant stort julevenemang utan tomtenissar. Invånarnas barn uppmanas följa med klädda som pepparkaksgubbar, tomtar, lucior och andra fantasifulla figurer.

Det finns möjlighet till ridning på hästar som också är tomteutklädda.

En stor del av området ska julpyntas, bland annat med höbalar och en tomte på fyra meter. Det blir också julfika och gåvoinsamling till välgörenhet.

Det blir även några mindre julevenemang i Valsta. Soppluncherna på tisdagar avslutas den 11 december med en jullunch.

– Det blir julig mat av svensk tradition som Janssons frestelse och sådant, säger Anna Johansson, från Valsta-Steninge stadsdelsförening.

Lucia firas två gånger i Valsta i år. Hon kröns på Valsta torg söndagen 25 november, och kommer senare tillbaka den 13 december med Luciatåget.

– Det är första gången Lucia kröns i Valsta. Det sker i samband med en ljusmanifestation mot kvinnovåld, säger Lola Svensson.

Kröningen äger rum klockan 15. Därefter startar en ljusmanifestation med anledning av FN:s dag mot kvinnovåld. Ett antal organisationer och föreningar kommer att medverka.

– Vi hoppas att många kommuninvånare sluter upp kring det evenemanget, inte minst för att visa att man tar avstånd från våldet mot kvinnor, säger Lola Svensson.

När Lucia kommer den 13 december har hon med sig sina tärnor och det bjuds fika kl 13–18.

Eftersom många finlandssvenskar bor i Valsta uppmärksammas Finlands självständighetsdag 6 december. Då bjuds det på kaffe med finska julstjärnor och musik.

– Vi är taggade att fixa alla juliga aktiviteter i december. Det har varit ett fantastiskt roligt och berikande år. Responsen på de aktiviteter vi varit med och ordnat under året har varit så positiv och uppskattad, säger Anna Johansson.

Andra parter bakom Valstafestligheterna i december är Sigtuna kommun och Valsta utveckling, en ideell förening som består av fastighetsägare, föreningar, samfund och olika företagare.