Strax norr om Märsta bibliotek ligger det faluröda huset inbäddat i grönska, den sista resten av Nymärsta gård. Märsta kulturförening bildades hösten 2008 och flyttade in i Kulturstugan våren 2009. Tidigare var det bland annat scoutstuga, lokal för kursverksamhet och ungdomsgård. Runtomkring har det byggts många nya hus.

– Det är trevligt att den lilla stugan är kvar, säger Lena Hedman, sekreterare i föreningen.

Nya och gamla medlemmar ställer ut när Märsta kulturförening inleder sitt tioårsjubileum med en samlingsutställning. I vår visas affischer från tio års evenemang.

Artikelbild

| Kulturstugan i Märsta är den sista resten av Nymärsta gård.

– Sedan blir det medlemsfest också, berättar Lena Hedman.

En årscykel rymmer sju utställningar, ett par föredrag och ett tiotal musikföreställningar. Föreningen driver även ett kafé med hembakt, ekologiskt och rättvisemärkt. Och i butiken säljer de hantverk och böcker som medlemmarna själva har gjort och skrivit.

– En kvinna gör jättegod lingonsylt, säger Lena Hedman.

Även icke medlemmar får ställa ut och inta musikscenen. I det större utställningsrummet hålls konserterna mitt bland konsten. De har lyckats klämma in så många som 50 åhörare, men då var det trångt. 40 är mer lagom.

Några artister har återkommit, till exempel trumpetaren Jan Allan med olika medmusikanter och Bosse Blues. Båda finns med även i höstens program.

– Kulturstugan börjar bli så känt att folk hör av sig och frågar om de får komma hit och spela, säger Lena Hedman.

Liksom alla andra i föreningen jobbar hon ideellt.

– De flesta av oss är äldre och pensionärer. Då blir det så att de flesta besökare är äldre också.

Föreningen går runt på kaféförsäljningen och de 25 procenten i provision som de tar på försäljningen från butiken och utställningarna. Hyran är subventionerad av kommunen, som äger Kulturstugan.

Föreningen tycker att det är svårt att nå ut med kultur, men nu börjar fler hitta dit. Kulturstugan har blivit mer känd. Och sedan Sigtuna kommun stängde Märsta konsthall har Märsta kulturförening fått en än viktigare roll att spela.

– Nu är vi den enda riktiga utställningslokalen i Märsta, konstaterar Lena Hedman.

Tror du att Märsta kulturförening och Kulturstugan finns kvar om ytterligare tio år?

– Jag hoppas det. Vi får väl se. Vi har blivit fler och det kommer in yngre som kan ta över, svarar Lena Hedman.

Medlemssalongen har vernissage lördag 13 oktober.