Den första KST-terapeuten kom till Hälsohuset i fjol. I år kommer ytterligare två, den ena är Ann Cathrine Pettersson som har flyttat ned sin verksamhet från Norrbotten. Tidningen träffar henne i ett ljusgrått tvåvåningshus på Hamngatan 1 där Hälsohuset ligger.

Ann Cathrine Pettersson förklarar ordet "kraniosakral": huvudområdena för behandlingen är skallen, eller kraniet, och korsbenet, är sacrum på latin.

Terapin bygger på att ryggmärgsvätskan pumpas ner i ryggraden från kraniet mot sacrum med en speciell puls.

Artikelbild

| Cecilia Åberg går på terapeututbildning hos Ann Cathrine Pettersson.

– Genom ryggmärgsvätskan har vi bildningen av nya celler. Slaggprodukter transporteras också bort genom ryggmärgsvätskan. Men under livets gång kan det hända att skelettbenet inte riktigt ligger på den plats den borde ligga, det kan bero på till exempel överbelastningar på kroppen. När skelettbenet ligger fel kan inte ryggmärgsvätskan cirkulera på ett bra sätt, och då är det bra att rätta till benet, säger Ann Cathrine Pettersson.

Människor med bland annat whiplashskada, förlossningsskador, migrän och psysisk stress kan få hjälp av KST, enligt Ann Cathrine Pettersson.

Cecilia Åberg fick i fjol en smärta i axeln som inga mediciner kunde bota. En släkting rekommenderade henne att pröva KST.

– Det fungerade bra på en gång, därför ville jag veta mer om det, säger Cecilia Åberg, som idag går på terapeututbildning hos Spånga Friskvård och ger elevbehandlingar hos Ann Cathrine Pettersson.

Artikelbild

| KST-terapeuten Ann Cathrine Pettersson har flyttat ned sin verksamhet till Sigtuna från Norrbotten.

KST utvecklades av en grupp osteopater i mitten av 1900-talet.

Cecilia Åberg berättar att i bland annat Schweiz och Storbritannien ingår kraniosakral terapi i sjukvårdsförsäkringen. Det finns även ett fåtal studier i USA som visat att KST kan ha viss effekt på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa. I Sverige ses det dock som alternativmedicin.

Artikelbild

| Hälsohuset finns i ett ljusgrått tvåvåningshus på Hamngatan 1.

KST bygger på lätt beröring utanpå kläderna medan man ligger ner. Ann Cathrine Pettersson lägger handen på olika delar av kroppen, framför allt fötterna, benen, höften, huvudet och nacken.

– Jag kan känna genom händerna om det är någon vridning i kroppen, stress eller om skelettets rörelser inte är som de ska, säger Ann Cathrine Pettersson.

Artikelbild

| Hälsohuset finns i ett ljusgrått tvåvåningshus på Hamngatan 1.

KST med dess subtila rörelser ska lösa upp spänningar och blockeringar och korrigerar därmed problemområden.

– Jag låter kroppen göra korrigeringarna, jag följer bara med i processen. Mina händer är ett stöd.

Läs även: Terapi: att sälja stulna lyxvaror på Tradera

Läs även: Djuren ska göra barnen lyckliga

Läs även: Kolbehandling med en touch of Kardashian