Landsbygdsrådet går i graven

Efter 13 år går nu Landsbygdsrådet i graven. Alla ledamöter inklusive ordföranden Gill Brodin (C) förlorar sina platser. Rådet ersätts av en Landsbygdsriksdag.

15 procent av Sigtuna kommuns befolkning på landsbygden.

15 procent av Sigtuna kommuns befolkning på landsbygden.

Foto: Jeanina Santiago/Arkiv

Sigtuna kommun2019-11-20 14:00

Det var Sigtunas kommunstyrelse som fattade beslutet den 18 november. 

– Jag trodde att Centerpartiet värnade om landsbygdsborna men det är tydligt att man hellre följer Moderaternas nedläggningsiver. Det här är bedrövligt skött. Att lägga ner är bara ett tecken på totalt ointresse för det arbete och engagemang som rådets ledamöter lagt ned, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S), som varit kritisk under året över hur kommunledningen arbetat med landsbygdsfrågorna. 

Det var Socialdemokraterna som tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet 2008 startade Landbygdsrådet. 

Enligt Marie Axelsson bor 15 procent av Sigtuna kommuns befolkning på landsbygden. Landsbygden, menar hon, befinner sig idag under stor omvälvning i och med utbyggnaden av den digitala infrastrukturen, problem med enskilda avlopp och expansionen av bebyggelse. Dessa frågor är något som landsbygdsrådet hade kunnat jobba med, enligt Axelsson.

Nu bjuder S in intresserade landsbygdsbor och andra kommuninvånare till en landsbygdsdialog i Odensala bygdegård lördagen den 14 december. Markus Selin från riksdagens miljö- och jordbruksutskott samt ett par representanter från Länsstyrelsens avdelning för landsbygdsfrågor kommer dit. 

Gill Brodin (C) var Landsbygdsrådets ordförande. I september blev hon uppmärksammad i medierna då hon har fått ett arvode på drygt 6 000 kronor i månaden –  eller ett årsarvode på 77 000 kronor –  trots att inte ett enda möte har hållits under året. 

– Jag som är ordförande i rådet stoppade alla möten under 2019 då det visade sig att det fanns ett missnöje med hur politiken arbetat vidare med de frågor som kommit upp i rådet, menar Gill Brodin. 

Hon berättar vidare att medlemmarna i rådet har gjort ett bra arbete, men det har till större delen stannat i rådet, och att det finns synpunkter på att de inte tagit ärendena vidare till kommunstyrelsen. 

–  Att rådet läggs ner handlar om ett utvecklingsarbete där tidigare rådsrepresentanter kan ingå med sina erfarenheter och kompetenser. Vi siktar på ett bredare och mer inkluderande arbete i landsbygdsfrågorna, säger hon. 

Landsbygdsriksdag kommer istället att införas. Den går av stapeln 2020, och ska hanteras av tjänstemän. Så kallade "road shows" ska också genomföras för att "öka dialogen med invånare som bor och verkar på landsbygden", enligt kommunstyrelseprotokollet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!