Sigtuna kommun har sex vigselförrättare, med då det finns tre vakanser har valberedningen till kommunfullmäktige föreslagit tre nya personer för de kommande tre åren när det gäller borgerliga vigslar.

Två av dem nya är verksamma inom lokalpolitiken: Gill Brodin (gruppledare för Centerpartiet) och Britt-Marie Treutiger (Liberalerna). Men den tredje Sofia Olofsgård, är det inte.

– Det är många som har sagt att jag är ganska bra med ord, på att hålla tal och hålla i ceremonier. Jag har bland annat namngivit ett barn en gång. Sedan har tanken grott. Så nu ringde jag till Sigtuna kommun och tog reda på hur man blir en vigselförrättare, säger Sofia Olofsgård som till vardags jobbar som idrotts- och engelskalärare på S:t Pers skola i Sigtuna.

Efter det skrev den 40-åriga Sigtunabon ett ansökningsbrev till kommunen.

– Då fick jag som svar att man måste bli nominerad av ett parti, och då ringde jag upp Gun Eriksson (Socialdemokraterna) som är vigselförrättare. Vi hade ett bra samtal och hon intervjuade mig och sedan nominerade hennes parti mig, fortsätter Sofia Olofsgård.

Varför bestämde du dig för att bli vigselförrättare?

– Jag tyckte att det behövdes lite yngre kraft när jag såg att några skulle sluta, så nu passar jag på. Men min främsta anledning till att bli vigselförrättare är för att sprida glädje till par i sin lyckligaste stund. Jag skrev i ansökan att jag är väldigt HBTQ-vänlig och inte dömer någon.

Vad är det som lockar?

– Det är nog bara det här att kunna hjälpa två människor som tycker om varandra eller som behöver gifta sig av olika anledningar. Jag tycker även att det är spännande att träffa nya människor och få hjälpa dem i en stor stund i livet.

Sedan tidigare är Gun Eriksson, Kerstin Frostberg och Rolf Jangbratt vigselförrättare i Sigtuna kommun.

Innan Sofia Olofsgård officiellt blir godkänd som vigselförrättare måste hon även godkännas av Länsstyrelsen.