Lars Bryntesson (S) lämnar posten som kommunalråd. Någon efterträdare är ännu inte utsedd.

Lars Bryntesson har varit kommunstyrelsens ordförande i tre år. I ett pressmeddelande säger han att han hade ett antal mål för Sigtuna kommun, mål som nu är uppnådda. Vinna valet 2014, utveckla kommunens näringslivskontakter, utveckla bostadsbyggandet i kommunen samt att stärka Socialdemokraterna inför valet 2018 är några exempel.

Men Bryntesson stannar inte kvar till valet 2018 utan lämnar kommunalrådsposten till årsskiftet. Efter femton år som heltidspolitiker, först?i?Värmdö och sedan tre år i Sigtuna kommun,?återvänder han tilldet civila jobbet som departementsråd i regeringskansliet.

Frågan om efterträdare hanteras nu av arbetarekommunen och kommer att beslutas om på ett medlemsmöte under hösten.

I en artikel i Stockholmstidningen som publicerades på torsdagen berättar Lars Bryntesson att han började fundera i maj på att avgå.

– Efter valet 2014 har vi en kommunfullmäktigegrupp med mycket energi och förmåga. Den är ett lag som inte gör sig beroende av enskilda personer utan växer gemensamt. I maj kände jag att det skulle fungera om jag lämnade, och började aktivt fundera i den riktningen, säger han till Stockholmstidningen.– Jag sa till den nyvalde arbetarekommunordföranden, Erna Wallström, att redan till hösten måste ni förbereda ett så bra lag som möjligt till valet 2018. Och den nya kommunstyrelseordföranden bör få ordentligt med tid på sig, säger Lars Bryntesson till tidningen.

Dan Rosenholm (FP) som arbetat ihop med Lars Bryntesson i ledningen av kommunen, säger så här om avhoppet och samarbetet.

– Han måste som person bestämma över sitt eget liv, och det är det han har gjort nu. Politik är ett uppdrag och inte ett jobb, det ska man ha klart för sig. Det är ett väldigt tungt uppdrag, säger Dan Rosenholm (FP) och tillägger att han kommer att sakna Bryntesson som arbetskamrat.

Rosenholm beskriver Bryntesson som mycket kompetent och duktig på att länka samman olika åsikter. Trots att han säger att Bryntesson haft en betydande roll i att ena en ideologiskt splittrad majoritet i Sigtuna kommun, tror Dan Rosenholm att framtiden för majoriteten är ljus även utan Bryntesson.

– Vi har jobbat ihop oss bra och har lärt känna varandra, så jag är väldigt lite orolig. En del av det jobb Bryntesson gjort är att han har byggt ett lag som fungerar ihop och när man gjort det så kan laget klara sig självt sedan.

Erna Wallström tillträdde som ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun i mars i år och sedan dess har hon jobbat nära Lars Bryntesson. Hon har en helt annan bild av Lars Bryntesson

– Det blir en stor förlust för oss att han slutar. Han har ju gjort sitt jobb bra tycker vi, men efter så många år inom politiken så förstår jag att han vill göra något annat.

Erna Wallström tycker att Lars Bryntessons styrka ligger i att han ser partiarbetet före sin egen person, och att han visar det nu i och med att ha lämnar sin post i god tid inför nästa val.

– Han är en av de mest demokratiska människor jag träffat på. Han vill aldrig framhäva sig själv, utan vill att andra ska få vara med och växa.

Gun Eriksson (S), ordförande i kommunfullmäktige, beklagar också att Lars Bryntesson ska sluta.

– Jag tycker för det första att Lasse har gjort ett bra jobb. Det är tråkigt att han slutar. Sedan är jag lite omtumlad nu, det är så många processer som ska startas.

Under det senaste året har många socialdemokrater i kommunen lämnat sina politiska uppdrag, och det har förekommit kritik mot det politiska ledarskapet.

– Det vill jag inte spekulera något i nu. Men ett av Lasses mål har varit att få in nya människor i politiken, och det har vi fått nu, säger Gun Eriksson.

Processen för att ersätta Lars Bryntesson har redan påbörjats, men Erna Wallström vill inte berätta vilka kriterier man satt upp för tjänsten. Under hösten ska efterträdaren utses, men innan några nomineringar kommit in vill inte Erna Wallström kommentera vem som kan vara aktuell för jobbet.