Då när beskedet kom, 2017, blev många medborgare irriterade. Läsrummet hade fram till dess funnits i 43 år.

– Men med tanke på alla äldre som bor här och många med rullator och rullstol med mera, så har läsrummet varit en vilo­plats under promenaden där det har varit möjligt att läsa dagens nyhetstidningar samt träffa vänner, sa Sigtunaprofilen Larz Eldbåge efter beskedet.

Efter stängningen övertogs rummet i Drakegården som kontorsyta av Destination Sigtuna, men under november förra året flyttade personalen upp en våning. Detta har möjliggjort att läsrummet har kunnat öppna igen.

Artikelbild

| Läsrummet i Drakegården på Stora gatan i Sigtuna har öppnat igen.

– Jag var precis nere i läsrummet, och jag mötte där en dam som tackade så mycket för att det återigen är öppet. Hon beskrev läsrummet som en samlingsplats och en stunds ro och avkoppling, berättar Anna Lakmaker, tf vd för Destination Sigtuna.

Antalet personer som hittills har besökt läsrummet – och som besöker det dagligen – är svårt att bedöma, enligt Anna Lakmaker.

– Men när jag hör med personalen i Turistbyrån så rör det sig utslaget om cirka 15 personer varje dag, fortsätter hon.

Vad använder besökarna läsrummet till?

Artikelbild

| Läsrummet i Drakegården på Stora gatan i Sigtuna har öppnat igen.

– Man träffar bekanta, sitter ner och kopplar av en stund. Kanske läser man i någon av tidningarna som vi har (Sigtunabygden, Upsala nya tidning och Svenska dagbladet).

Utöver dagstidningar finns även även kartor och en del faktaböcker i Läsrummet, där flera har koppling till Sigtunas historia. Det finns även färsk information från en del föreningar.