– Vi vill att kvinnorna återerövrar sin plats i Valsta centrum, säger Anna Johansson, styrelseledamot i en grupp Valstaoptimister som tillhör föreningen med det långa namnet Valsta/Steninge stadsdelsförening, Valstasatsningen.

Under kvinnodagen den 8 mars kommer föreningen till Valsta centrum för att knyta kontakter med kvinnor som de ser i centrum, med syfte att bilda ett nätverk för kvinnor.

– Frågan är hur många kvinnor vi når, då det är väldigt få kvinnor som kommer hit, säger hon.

Artikelbild

| Anna Johansson (S) och Margareta Karlsson, från Valsta/Steninge stadsdelsförening-Valstasatsningen.

Margareta Karlsson, ordförande i föreningen, berättar att Valsta centrum har varit mansdominerat i många år.

– Först var det en pizzeria i centrum. Men där drack män öl. När den försvann i slutet av 2014 så önskade man ett trevligt kafé där alla kände sig välkomna. Men det blev inte så, utan det blev en spelhåla med kaffe, säger Margareta Karlsson.

Så ser det ut i Valsta centrum, enligt Anna och Margareta. Vid tvåtiden kommer pojkar eller yngre män dit. Vid fyratiden kommer äldre män. En del killar är aggressiva, stökiga och skrikiga.

– Där finns många barnsliga pojkar som vill vara stora och tuffa. De äldre männen är högljudda och skrämmer bort kvinnor. Det finns inte en tjej eller tant som hänger där, de bara jäktar och hastar igenom, eller har sin man med sig, väldigt få kvinnor stannar kvar, säger Margareta Karlsson.

En dag i veckan finns dock sygruppen som leds av Margareta Klang i centrum, något som uppskattas av Valstabor.

Läs mer:

Barn med i gängen vid Valsta centrum

Valstabor känner sig bortglömda

Nytt kafé invigs i Valsta

Tuffa tanter tar plats i Valsta

Nytt möte om Valsta