Kontakten mellan 26-åringen och de nyanlända började med en Facebook-annons. Egentligen har 26-åringen inte rätt att hyra ut bostaden. Han har själv hyrt den via Airbnb – i syfte att hyra ut den.

En av de lurade är en man, som idag bor i Sigtuna. Mannen kom till lägenheten med en kollega och betalade drygt 20 000 kronor. Senare när nyckeln skulle hämtas dök 26-åringen inte upp. Mötet bokades om, men samma sak då, 26-åringen dök inte upp.

Slutligen, när mannen stod utanför lägenheten, kom även en annan man dit. De båda upptäckte då att de betalat för en och samma lägenhet som de inte fått nyckeln till.

Både männen hade även betalat flygbiljetter för sina familjer – för att komma och bo med dem i Sverige, då de trodde att de ordnat en bostad.

Enligt tingsrätten har 26-åringen gjort sig skyldig till upprepade bedrägerier och utnyttjat rådande bostadsbrist och nyanländas svårigheter att komma in på bostadsmarknaden.

26-åringen döms för bedrägeri, narkotikabrott och penningtvättsbrott. Påföljden: fängelse i drygt ett år. Han ska även betala skadestånd på sammanlagt nästan en halv miljon kronor till samtliga offer.

Yrkandet om utvisning blev avslagen då han nu har anknytning till Sverige.

Bedragaren förekommer tidigare med fem avsnitt i belastningsregistret, senast för ringa narkotikabrott.

Läs även: Flyktingar vräktes – och lurades av bedragare

Läs även: Fler familjer lurades