2 maj: Hamnkrogen Våfflan i Sigtuna utsätts för en misstänkt mordbrand, strax före klockan 03.30 natten mot tisdagen. När räddningstjänsten i Sigtuna deltidskår ska rycka ut har någon placerat ut fotanglar utanför brandstationen och ett uttryckningsfordon får punktering.

– Det är bedrövligt. Man visar ingen respekt alls. Det hade kunnat vara ett larm där det handlat om att rädda liv, säger Per Jonsson, distriktschef för Sigtuna och Märsta brandstation.

21 juni: Vid 02.30 larmas räddningstjänsten till Valsta vedugn och kolgrill om en brand. Ett vittne uppger för polisen att denne sett två män kasta in någonting i restaurangen, men inga misstänkta gärningspersoner kan spåras under natten. Branden kan släckas relativt snabbt och orsakade inte någon större skada. Ett par, tre fönster krossas på byggnaden. Pizzerian är vid tidpunkten rivningshotad, och bygglovet uppsagt av Sigtuna kommun, eftersom kommunen vill ge utrymme för fler parkeringsplatser vid Valsta centrum.

Artikelbild

| Misstänkt mordbrand. Hamnkaféet Våfflan brinner natten den 2 maj.

10 juli: Sent på måndagskvällen avfyras flera skott utanför restaurang Mingel i Sätuna. Under natten uppger vakthavande polisbefäl att flera vittnen hört smällar och sett gärningsmän fly från platsen i en mörk bil. Polisen ska även ha hittat tomhylsor och skador på fasaden till restaurangen. Ingen person skadas under skottlossningen men restaurangen har vid tillfället gäster både inomhus och på en uteservering.

2 september: En handgranat kastas mot restaurangen Burger Bistron i Sätuna vid klockan 02.30. Inga personer kommer till skada, men uteserveringen får splitterskador vid detonationen och ett fönster i byggnaden krossas. Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

21 december:Ytterligare en brandattack sker mot den omstridda pizzerian Valsta vedugn och kolgrill. Denna gång brinner det ordentligt invändigt men ingen person kommer till skada. Polisen utesluter inte att branden är anlagd och inleder en förundersökning om mordbrand.

23 december: En explosion utanför O'Learys i Märsta orsakar stora skador på entrén till sportbaren. Flera anmälare ringer till polisen vid tretiden på natten efter att ha hört en kraftig smäll. Restaurangen är stängd vid tillfället för attacken och ingen person befann sig i lokalen, meddelar polisen på lördagsmorgonen.

Artikelbild

| Skottlossning. Flera skott avfyras mot restaurang Mingel under krogens öppethållande. Ingen skadas.

Magnus Osvald, chef för polisens sektion för grova brott, kommenterade krogattackerna i september.

Utreder ni eventuella samband mellan de olika krogbrotten?

Artikelbild

| Omstridd pizzeria. Valsta vedugn och kolgrill misstänks ha blivit utsatt för två attentat i år.

– Ja, rent allmänt tittar vi alltid på om det finns några samband. Om man hotar ägaren, spränger i eller utanför restaurangen så självklart kan det bero på olika konstellationer, men det är lätt att hamna i en spekulationsfas. Steg ett för oss är alltid att utreda det enskilda brottet, steg två är att titta på det i ett samlat grepp, sade Magnus Osvald då.