Tidigt på fredagen gick 492 svenska SAS-piloter ut i strejk. Snart följdes de av norska och danska kollegor. Piloterna var inte de enda som stannade på marken. På fredagsförmiddagen fanns en lång kö fram till SAS biljettkassa. Många var de som ville boka om sina biljetter efter att flygen ställts in.

– Innan jag kom hit satt jag i telefonkö i två timmar. Jag hoppas få boka om och åka med något annat bolag i Star Alliance, där SAS ingår, men jag är ganska säker på att alla flyg jag kunde tagit är fullbokade, sade Brita Flynn.

Fransiska Hielseher och Christoph Zisehel ska flyga till München.

Artikelbild

| Kön för de som ville boka om sina biljetter var lång.

– Piloterna är ju inte de fattigaste människorna i världen precis, säger Christoph Zisehel som inte känner någon sympati för de som strejkar.

Han tyckte att väntetiden för att få boka om biljetterna är alldeles för lång.

– Det är löjligt att det tar sådan tid. Att en strejk skulle bryta ut kunde man ju förutse, sade den missnöjda resenären.

En passagerare som tog både strejken och kötiden med ro var Michael Vieth.

Artikelbild

| Tidigt på fredagsmorgonen utbröt en pilotstrejk. Strejken ledde till många inställda avgångar.

– Köerna gör mig inte så mycket. Jag flyger ganska mycket så jag är van, sade Michael Vieth.

Han var på väg till Stuttgart och fick vid 9-tiden på morgonen boka om sin biljett till en något senare avgång.

SAS erbjuder fri ombokning för den som har biljett till flyg som ska avgå mellan den 26 och 29 april. På Arlanda flygplats fanns under fredagsförmiddagen mycket personal på plats som informerade om kommande avgångar och ett bord med frukost och godsaker till resenärerna hade dukats upp.

Strax utanför det avspärrade området stod Jonas Gasarasis och tummade på sin flygbiljett och ett informationsblad från SAS. Planen var att flyga till Göteborg men avgången ställdes in under morgonen. Nu övervägde han att istället ta tåget.

– Jag vet inte riktigt vad jag kan göra, kanske att jag kan få kompensation och ersätta flygbiljetten med en tågbiljett, sade han.

Två som längtade efter solen men fick spendera dagen inne på flygplatsen var Pär och Carol Nilsson. De skulle flyga till Turkiet och tillbringa tid i sin lägenhet där.

– De föreslog att vi kunde åka i början av maj istället men vi har ju tagit semester nu, sade Carol Nilsson.

Pär Nilsson såg dock en lösning i sikte.

– Det går ett Turkish Airlines-plan ikväll som vi kan ta. Att vänta tills dess är inga problem, sade han.