Österlen är känt för sina sandstränder, och sådana målar Carin Sandberg gärna. Två tavlor med Österlens hav och himmel kommer hon att visa på samlingsutställningen på Kulturstallet på Wenngarn 30 mars- 2 april.

Sigtuna kommuns påskrunda med en samlingsutställning på Wenngarn arrangeras av Sigtuna och Märsta kulturföreningar för tredje året i rad.

Carin Sandberg berättar om Österlens stränder "där man nästan alltid är själv".

Artikelbild

| Två tavlor med Österlens hav och himmel kommer hon att visa på samlingsutställningen.

– Det var ett väldigt speciellt landskap. Väldigt platt, och ljuset reflekteras på ett speciellt sätt.

Österlen har lockat många konstnärer, berättar hon.

När hon och hennes man 2003 köpte ett sommarhus där var tanken att de skulle flytta dit när de blev pensionärer. Drömmen blev aldrig av.

Hon pensionerade sig i förtid vid 61, och var redo att förverkliga planen, men så dog hennes man i cancer två år senare. Därefter sålde hon huset.

Artikelbild

| - Det var en period när jag inte kunde måla alls efter hans död. Men långsamt kom jag tillbaka, säger hon.

– Det var en period när jag inte kunde måla alls efter hans död. Men långsamt kom jag tillbaka. Medvetenheten om hur kort livet är och hur fort det kan ta slut finns där hela tiden på ett annat sätt nu.

Hon vill nu se det positiva i livet. Och målar gärna i sköna färger som ger en känsla av lugn och stillhet.

Artikelbild

| Tavla av Carin Sandberg.

Hon berättar att hon varje vecka går på kurs hos Sigtunakonstnären Siri Öryd.

– Hennes verk är inspirerande. Jag hörde talas om henne, att hon var bra. Och hon demomålar - alla konstnärer gör inte det. En del konstnärer håller på sitt och är inte generösa med tips och råd. Men hon vill gärna dela sina kunskaper, säger Carin Sandberg.

Artikelbild

| Innan hon blev målare på fulltid var Carin Sandberg lärare på Josefinaskolan i Sigtuna i elva år. Hon grundade även Waldorfförskolan i Märsta på 1980-talet.

I många år har hon gått kurs hos olika duktiga konstnärer, men Siri är speciell, menar hon.

– Hon är inte så bunden. För 15-20 år sedan när jag började måla var det väldigt noga hur man ska måla akvarell. Man fick inte göra si och så, men det har ändrats genom åren. Människor vill inte vara så bundna längre.

Artikelbild

| Hon målar gärna i sköna färger som ger en känsla av lugn och stillhet.

Innan hon blev målare på fulltid var Carin Sandberg lärare på Josefinaskolan i Sigtuna i elva år. Hon grundade även Waldorfförskolan i Märsta på 1980-talet.

– Det är krävande att vara lärare. Det tar mycket energi, man blir lite uttömd. Nu är det underbart att vara pensionär och fri. Det är första gången sedan man var barn som man kan göra precis vad man vill. Vilken lyx.

Läs också:

Konstnär vill skapa dramatik

Konstnär blev gallerist

Bo Alström på hemmaplan

Brudglamour på ny konstrunda

Fyrtio konstnärer fyller slottet

Salong visar lokala konstnärer

44 laddar för påskrundan