I nära 20 år har Mikael Altersten varit aktiv som konstnär – utan att känna sig riktigt hemma varken i den kommersiella eller i den akademiska konstvärlden.

– Jag tycker att båda de här konstvärldarna har problem. Den kommersiella försöker driva det som företag så att de blir stressade, drabbas av kundhets och blir för ytliga, medan den akademiska konstvärlden är för styrd av politik. Jag har alltid försökt navigera mellan det där så gott det går, och det har varit ett högt pris att betala, säger han.

I december förra året kom Mikael Altersten för första gången i kontakt med den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan B Peterson, som både har hyllats och kritiserats för sina uppmärksammade levnadsråd.

Artikelbild

| Mikael Altersten och graffitikonstnären Emil Pettersson från Kontrast Ink Gallery.

De förändrade konstnärens liv.

– Jordan fokuserar mycket på att meningen med livet inte är lycka utan att livet ska ha en mening och ett mål. Det var ett nytt sätt för mig att tänka. Särskilt när han pratade om sanning. Då blev det viktigt för mig att vara rak och tydlig med det jag gör, och inte göra konstlade projekt för att tillgodose betraktaren i första hand utan vara rak och ärlig med kommunikationen utifrån mig själv, säger Mikael Altersten.

Jordan B Peterson har av kritikerna anklagats för att ha en radikal syn på feminism, postmodernism, klimat, politisk korrekthet och identitetspolitik.

– Jag har läst hans bok (”12 livsregler. Ett motgift mot kaos”) och har hört honom föreläsa, och jag tolkar ingenting av det som han förespråkar som rasistiskt eller på något sätt extremt. Tvärtom ser jag det som att han är väldigt mån om individens frihet och allas lika värde, säger Mikael Altersten som betonar att han inte håller med om allt som Peterson står för.

Artikelbild

| South OF The Garden.

– Jag ser mig själv som i mitten politiskt. Det är inte det politiska budskapet som jag i grunden har fokuserat på när det gäller Jordan, utan det är mer det individuella budskapet, fortsätter han.

Varför har han blivit så stor i Sverige?

Artikelbild

| Shadow Self.

– Jag tror att Sverige som land letar efter sin identitet. Allt är under uppluckring. Folk försöker hitta en tydlighet och en grund att stå på i det här nya.

Sammanlagt kommer Mikael Altersten att ställa ut åtta större verk i blandteknik på Sigtuna Kulturgård samt några verk som har gjorts i samarbete med graffitikonstnären Emil Pettersson.