Drömmen om en flygplatsstad med 50 000 arbetsplatser runt Arlanda är på väg att förverkligas. En av de viktigaste pusselbitarna i bygget är det stora event- och mäss­centret Scandinavian XPO.

– Det känns kul nu när bygget är igång och man märker att det händer saker även runtomkring vårt bygge, säger Staffan Littmarck, vd för Scandinavian XPO.

Ju fler arbetsplatser som byggs, desto mer kringservice i form av exempelvis restauranger och gym etablerar sig kring flygplatsen.

Scandinavian XPO, som byggs invid motorvägen, spås med sitt läge mellan Stockholm, Uppsala och Arlanda bli en av Sveriges största internationella kongress- och eventanläggningar.

Hösten 2020 beräknas byggnaderna stå klar. Men redan nu har företaget fått in en del tidiga bokningar, ända fram till år 2026.

Exakt vilka arrangemang som ska hållas här är för tidigt att gå ut med, enligt Staffan Littmarck, men det handlar både om mässor, event, kongresser och banketter. Eventuellt kan det även bli tv-inspelningar i någon av lokalerna.

Vilka är det som vill boka här?

– Främst är det företag som är intresserade av anläggningen. Mässorna kommer nog framförallt att handla om business to business, men det kan även bli mässor för konsumenter, säger Staffan Littmarck.

I september till november kommer stommarna till alla mässhallar och den nya hotelldelen att vara resta. Mässområdet blir hela 18 000 kvadratmeter stort och kommer att innehålla två stora mässhallar på 5 000 kvadrat vardera samt en mässhall på 1 000 kvadratmeter.

I anslutning till dessa blir det hotell, butiker och kontor. De hundratusen personer som varje dag åker förbi på motorvägen kommer bland annat att se anläggningens skybox, ett konferensrum helt byggt i glas, när de susar förbi.

– Konferensavdelningen blir sammanlagt 2 000 kvadratmeter och en stor hall ska förbinda de enorma ytorna med varandra, säger Staffan Littmarck.

Det kommer inte gå att känna igen sig i det före detta köpcentret när ombyggnaden är klar.

Läget nära flygterminalerna var avgörande när platsen valdes ut av anläggningens ägare Arlandastad Holding AB. Även Staffan Littmarck tror starkt på att kommunikationerna till och från flygplatsen blir avgörande för dem.

– Ja, vi tror att transportnavet kommer bli vår största konkurrensfördel. Hit går det att komma både med bil, tåg, flyg eller pendeltåg.

Flygplatsbussar kommer gå i skytteltrafik från området var 15:e minut när allt är klart.

Vad händer härnäst i projektet?

– Det vi arbetar med just nu är att bygga upp företaget Scandinavian XPO AB som kommer att ha hand om anläggningens drift, säger Staffan Littmarck.