Trots att det fortfarande är vinter är det hög tid att börja fundera på vilka blommor, kryddor och grönsaker man ska odla i rabatten eller på balkongen i sommar. Då kan fröbiblioteket hos Sigtunastiftelsen vara något för den som går i de tankarna.

– Vissa fröer måste man börja så redan nu. Det är hög tid att komma i gång, säger Carola Sundqvist som är kontaktperson för Sigtuna trädgårdsförening som driver projektet i samarbete med Sigtunastiftelsens bibliotek.

Vilka fröer finns det att låna hos er?

– Det finns perenner, blommor, kryddor och grönsaker med mera.

Fröbiblioteket, som ligger inne på Sigtunastiftelsens ”vanliga” bibliotek, öppnar för året 6 mars i samband med att poeten och författaren Göran Greider besöker Sigtunastiftelsen och håller ett föredrag med titeln ”Det heliga fröet”.

Man lånar frön på våren, odlar hemma och tar nya frön som man lämnar tillbaka under hösten när säsongen är över. Att låna frön är gratis.

– Men vi i Sigtuna trädgårdsförening samlar även ihop fröer bland våra medlemmar så att utbudet ska bli så stort som möjligt, säger Carola Sundqvist.

Det här blir andra året som fröbiblioteket är aktivt. Det första året blev lyckat.

– Det var väldigt många som kom och botaniserade och var intresserade. Både barn och vuxna är välkomna. I år inleder vi även ett samarbete med Nya Omställning Sigtuna i projekt att i större skala samla in livsviktiga fröer att sända till länder utarmade av krig och konflikter, säger Carola Sundqvist.

Idéen med fröbibliotek kommer från början från Leksands biblioteket i Dalarna som var först i landet med konceptet. I dag finns fröbibliotek på ett tiotal andra bibliotek i Sverige, varav ett i Sigtuna.