På med hörselkåporna, lägg kolven mot axeln och titta genom kikarsiktet. Adrenalinet börjar pumpa och pulsen ökar. En älg kommer sakta gåendes på skärmen och jag klämmer åt avtryckaren. En hög smäll hörs samtidigt som gevärets rekyl rycker till i mina armar. Träff i bogområdet.

Tidningen fick möjligheten att ­pröva Mauritz Widforss nya skyttebiograf i Arlandastad. Utifrån är den relativt anonym, men när man kliver in i deras lokaler befinner man sig plötsligt i en gemytlig jaktstuga med gröna fåtöljer, en Chesterfieldsoffa och rutiga tapeter.

– Det är nästan halva grejen. Vi vill att kunderna kommer hit och får en trevlig känsla så att de kan slappna av, koncentrera sig på skyttet och samtidigt få en trevlig upplevelse, säger Philip Åstrand, verksamhetschef på Mauritz Widforss skjutbiograf i Arlandastad.

Artikelbild

| En översikt av jaktloungen

För ungefär ett år sedan tog företaget över lokalerna från ett annat jaktföretag och öppnade sin första skjutbiograf.

– Vi tog över och renoverade lokalerna. Vi rustade upp loungen, bytte teknik, servade systemet och biografen. Vi köpte även in ett antal nya filmsekvenser. I mitten av februari förra året öppnade vi igen, säger Philip Åstrand, verksamhetsansvarig.

I skyttebiografen skjuter man alltid med skarp ammunition. Själva bioduken består av tre lager pappduk, en gummiduk bakom och en ramp med gummigranulat längst bak där kulorna fastnar. På 27 meters avstånd från filmduken är de fem skjutplatserna placerade.

Filmsekvenser med riktiga djur i en naturlig miljö visas på duken. Med avancerad teknik registreras det om man träffar eller inte, samt på vilket sätt. Man har omkring 350 filmsekvenser: allt från vildsvin, älg till hjortar, rådjur och afrikanska vilddjur.

Artikelbild

| Det gäller att träffa rätt, långt därborta finns rådjuret ...

– Det finns filmsekvenser både när de rör sig långsamt och snabbt, alla kan komma hit och träna oavsett hur mycket erfarenhet man haft tidigare, säger Philip Åstrand.

Totalt finns det tio stycken skyttebiografer i landet. De flesta ligger i södra Sverige, två finns norr om Stockholm. Med andra ord är skjutbiografer en relativt ovanlig företeelse i Sverige.

Artikelbild

| Huvuden på väggen för att få in rätta stämningen.

På den 560 kvadratmeter stora anläggningen finns utöver biografen även en butik där de säljer olika sorters jaktvapen, tillbehör och ammunition. De har också en auktionskammare online där företaget hjälper privatpersoner att sälja begagnade vapen. Förutom anläggningen i Arlandastad finns även en butik i Steninge slott och en i centrala Stockholm.

Många av deras kunderna reser från Finland eftersom bara en enda skyttebiograf finns i hela landet, samt att Widforss anläggning ligger nära Arlanda flygplats. Många kunder kommer från Dalarna, men majoriteten kommer från Stockholms- och Uppsalaregionen.

Artikelbild

| Så här ser skyttebåsen ut.

Vad är det som är så kul med skytte?

– Man har total fokus. Fokuserar man dåligt och inte är närvarande blir skytteresultatet dåligt. Man måste koppla ifrån allt annat, man måste mentalt gå in i sig själv, koncentrera sig på målet och skärma av allt annat. Är man stressad påverkar det skyttet, säger Philip Åstrand och fortsätter:

Artikelbild

| Martin Lindeberg är bioansvarig och hävdar att deras anläggning är den modernaste i Norden.

– Sedan är det också roligt när det smäller, det händer något när man trycker på avtryckaren. Det är något spännande och exalterande. Sedan får man inte glömma bort att vi jobbar med vapen och det gäller att ha stor respekt, man måste vara ansvarsfull.