Jordmån. Så heter Sigtunabon Bosse Wibergs verksamhet som öppnar snart på Apoteksvägen 8 i Knivsta.

– Jordmån är ett gammalt ord för jord. I en god jordmån kan man växa, säger han.

60-årige Bosse Wiberg jobbade närmast som socionom på Bup, barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala och Jakobsberg. I många år har han också jobbat som familjerådgivare och kurator.

– Nu vill jag inrikta mig på ungdomar som mår psykiskt dåligt och deras föräldrar, med fokus på på deras livskraft och lojalitet mot familjerna, och inte på vårdsystemet, säger Bosse Wiberg.

Han har sett bristerna inom vården: avbrutna behandlingar, långa väntetider, läkarbrist och stor och obalanserad fokusering på symptom och diagnos på bekostnad av orsakerna och ungdomars inneboende kraft.

– Jag ska vara tillgänglig även på helger och kvällar. Jag ska finnas där, inte bara för ungdomarna, men även för föräldrarna, som även de behöver stöd. Det är viktigt att ha en vårdplan och följa behandlingen.

– Grunden är att varje människa har livsenergi, och det ska vi fokusera på. Ett barn ska inte identifieras med sin diagnos. De ska se sin styrka, att de duger.

Många ungdomar som han har haft kontakt med tidigare ingår i kompisgäng med andra deprimerade, ofta med självmordstankar. Orsakerna varierar: bråk i familjen, olycklig skilsmässa där föräldarna inte kommer överens, föräldrar som lider av psykisk ohälsa, mobbning och övergrepp.

– Jag vill hjälpa till att få bort det som stör dessa ungdomar.

Läs även: Dans mot psykisk ohälsa

Läs även:Så många unga har problem

Läs även:Lämnade missbruk genom meditation