I takt med att barngrupperna blir större är det allt fler föräldrar som har svårt att få sina barn att vilja gå till fritids. Många barn fastnar istället ensamma hemma vid skärmar och telefoner.

– Vi fick ofta höra av föräldrar att de oroade sig över att deras barn inte har någon meningsfull fritid. Det var så vi fick idén till att starta Gårds-Hästis, säger Kristina "Stina" Åstrand som driver verksamheten ihop med Pernilla Öhman.

Tidigare har de båda drivit flera olika projekt tillsammans.

Artikelbild

| Matilda Molin hoppar högt över hindret. Det näst bästa efter att sköta om djuren är att leka häst, enligt henne och de andra på Gårds-Hästis.

– Vi startade Gårds-Hästis på Billby gård först. Nu har vi hittat större lokaler på Wenngarn och har utvecklat verksamheten, säger Pernilla Öhman medan de visar mig ett mysigt kök intill stallet.

På Gårds-Hästis är tanken att alla barn ska platsa, oavsett ålder, intressen och tidigare hästerfarenhet.

– Genom att vi arbetar småskaligt med hög vuxennärvaro är det även lättare för barn med funktionshinder att bli integrerade i gruppen, säger Stina Åstrand och Pernilla Öhman.

De är övertygade om att gårdsaktiviteter, utomhuslek och inte minst närhet till djur är sådant som utvecklar många barn och får dem att må bra.

Artikelbild

| Pernilla Öhman och Stina Åstrand driver Gårds-Hästis

– Vi jobbar också mycket med den empatiska biten. Att ta ansvar för djurskötsel och behandla djur väl, tränar ju barnen att även ta hänsyn till och respektera andra personer.

De menar också att barnen utvecklas bättre om de känner trygghet och kontinuitet. Därför ska de barn som kommer hit veta att det alltid är samma personer, Pernilla och Stina, som möter dem.

Artikelbild

| Gårds-Hästis på Wenngarn.

Men vad händer med de barn som inte är intresserade av hästar?

– Hästarna är fortfarande viktiga i vår verksamhet, men allt kretsar inte kring dem. Här på Wenngarn finns många möjligheter och fler djur, säger Stina Åstrand.

Artikelbild

| Gårds-Hästis på Wenngarn.

Runt våra ben går katten Stella och tigger om uppmärksamhet. När barnen kommer på att de ska sätta upp ett hinder att hoppa över, sätter sig Stella mitt i vägen, precis som om hon vill komma med på bild.

En bit bort skuttar ett par stora kaniner omkring i sin bur. Och i en spilta står hästen Casper lugnt och tuggar på lite hö, trots allt som händer precis bakom och omkring honom.

Varför vill ni gå på Gårds-Hästis?

– För att det är så kul här svarar, Emmie Åkerblom, 12 år.

Hon och hennes kompisar säger att de helst skulle vilja vara här varje dag, men de flesta kommer bara en till tre dagar per vecka eftersom föräldrarna betalar per dag.

De säger att de leker, rider och tar hand om kaninerna om eftermiddagarna. Ridningen, verkar för de flesta vara veckans höjdpunkt.

Annars tycker tjejerna som är här denna fredag att det näst roligaste är att leka häst. De har både käpphästar med utrustning, hinder och annat att använda. Även två killar går på Gårds-Hästis, men är inte här denna dag.

– Vi brukar leka både inomhus och ute, berättar en annan av deltagarna, Louisa Ström, innan hon hoppar över ett hinder som barnen ställt upp i stallet.

Inga mobiltelefoner syns till, utan barnen är fullt upptagna med att leka och på så sätt även röra på sig.

Varje eftermiddag åker Stina och Pernilla med Gårds-Hästis egen lilla minibuss till skolorna för att skjutsa barnen till Wenngarn. Sedan kommer föräldrarna och hämtar barnen vid dagens slut.

I dagsläget drivs Gårds-Hästis med bidrag från Leader Upplandsbygd inom det större projektet ”Gården som arena”.

– Men efter projekttiden hoppas vi kunna driva detta som ett företag. Vi tror att verksamheten ska kunna stå på egna ben eftersom behovet har visat sig vara så stort när det gäller just fritids, säger Pernilla Öhman och Stina Åstrand.

LÄS MER HÄR: I botten av fritidsligan

Kallar till skolprotest i Sigtuna

Elever hamnar högt i ny undersökning