Mello hette Funkisfestivalen i Märsta tidigare. 25-årige debutanten Patric Kauko vann då med sången ”Inget stoppar oss nu” av Black Jack. När han vann sade han så här: ”Priset betyder allt. Jag har haft många motgångar i livet de senaste åren.”

Patric Kauko har synnedsättning.

– Jag ser tio procent och har ångestdiagnos. Min synskada påverkar mig såklart dagligen. Jag ramlar ofta för att jag har svårt att se nivåskillnader, till exempel vid trottoarer och trappor. Jag kan även misstolka folk och ibland missa folk som jag känner ute. Ångestdiagnosen gör att jag inte kan planera något. Jag kan få en panikattack när som helst. Jag kan till exempel må bra hela dagen för att på kvällen få en panikattack, säger Patric Kauko.

Patric Kauko önskar att folk ska visa mer hänsyn och få bättre förståelse för funktionshindrade personer.

I dag bor Patrick Kauko på ett gruppboende i Sigtuna. Han skriver hiphoptexter och har tillsammans med FUB Sigtuna, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, startat Sigtuna dragons – ett fotbollslag för personer med funktionsnedsättning.

– Jag har nu bytt lag till Sundbyberg, men Sigtuna dragons finns kvar och kör på lördagar och onsdagar i Sätunaskolans idrottshall.

Nu finns Funkisfestivalen, men han önskar också att klubbarna i kommunen vågar öppna upp för funktionshindrade.

– Så vi får visa att vi också kan, säger Patric Kauko.

Funkisfestivalen i Märsta äger rum 20 februari i Kulturumteatern.

Läs även:

Vill ha rätt lyft för tillgängligheten

Databas hjälper personer med funktionshinder

Nytt tillgänglighetsanpassat stall