Det var runt 2012 som planerna på en uppfräschning av Märsta centrum sattes i gång av ägaren Fastpartner. Stora butikskedjor som H&M, Intersport, Kappahl, Lindex och Dressman öppnade nya butiker i mars 2017. Lägg därtill att Ica Kvantum slog upp verksamheten i samma veva.

– Målsättningen har varit att ta det här gamla nedgångna centrumet, som det tidigare var, och lyfta det till något nytt. Det har varit bra både för dem som bor och verkar i kommunen. Även butikerna är nöjda. De ökar sin omsättning och fler och fler kunder hittar hit, säger Patrik Arnqvist som har varit regionchef sedan 2012.

Hittills har ingen av de senast etablerade butikerna stängt igen.

Artikelbild

| Patrik Arnqvist hoppas att en leksaksbutik ska vilja öppna i Märsta centrum.

Men Patrik Arnqvist gör inte någon hemlighet av vad han gärna ser för typ av ny etablering i Märsta centrum framöver.

– Leksaker saknas fortfarande. Tyvärr är den branschen lite grann under förändring, nen jag tror fortfarande att vi kan etablera en leksaksbutik här, men det har försenats lite. Det finns på önskelistan.

Hur ser du på att det i princip bara är kedjor som etablerar sig?

– Det är lite så utvecklingen ser ut i handeln. Det är lättare att klara sig om man har hjälp och stöd från en större kedja med marknadsföring. Men det är viktigt att krydda upp det med lokala handlare också, som Helenas kläder som har kunder från Sollentuna och norrut.

Artikelbild

| Här är Fastpartners planer över Märsta centrum.

Fastpartner uppger att de i dag har 99 procents beläggning av sina fastigheter i Märsta centrum, som består av bostäder, kontor och handel. Det går med andra ord bra för företaget.

Nu planeras det för nästa steg. Närmast i tiden ligger de fem nya bostadshus som byggs ut mot Västra Bangatan, där det första av dem väntas stå klart det andra kvartalet nästa år. Sammanlagt handlar det om 200 nya lägenheter med både bostadsrätter och hyresrätter.

Efter det väntas ett nytt handelshus byggas på den stora parkeringen vid Willys.

– Där har vi möjlighet att bygga ett nytt hus i tre våningar, och det var först tänkt för enbart handel. Men det vi kommer att göra framöver är att vi tillsammans med kommunen kommer att förändra den här detaljplanen lite grann. Vi ser fortfarande att det kommer att vara handel i bottenvåningen, men vi skulle vilja ha fler kontor och bostäder i huset eftersom det är brist på det. Men byggstart för det här blir tidigast om tre till fem år, säger Patrik Arnqvist.