– Vill du ha extra strumpor? Jag tycker det är kallt i lägenheten.

Anneli Jordahl pratar eftertänksamt. Hon räcker mig ett par ullstrumpor när jag kliver in i hennes hem, Sigtunahems lägenhet, som är en stipendiebostad.

Där bodde tidigare författaren Lars Ardelius med sin fru Carin. Lars Ardelius tilldelades Stora romanpriset 1973 och Aniara-priset 1979. Anneli Jordahl vann nyligen tidningen Vi:s litteraturpris 2016 – ett prestigefyllt pris som andra stora författare tidigare vunnit.

Artikelbild

| Författare. Anneli Jordahl från Sigtuna.

Lägenheten på Falkvägen verkar vara en hemvist för pristagande författare, och många fina litterära verk har fötts här. Romanen som Anneli Jordahl prisats för, "Som hundarna i Lafayette Park", är skapad där. Och releasefesten för boken i fjol ägde också rum där.

Hon serverar te och kladdkaka. Vi sitter i vardagsrummet där en av väggarna är täckt av en stor hylla fylld med böcker, hennes boksamling.

– Jag läser mer än jag skriver. Jag är en passionerad arkivmänniska.

Hon jobbar som bokrecensent i Aftonbladet och Sydsvenska Dagbladet och skriver fyra recensioner per månad under högsäsong. Recensenterna brukar få författarkataloger från olika förlag och de får önska sig författare de vill recensera. Hon gillar att läsa landsbygdsskildringar.

Artikelbild

| Författare. Anneli Jordahl från Sigtuna.

Anneli Jordahl har bott på många små orter samt i Stockholm, innan hon hamnade i Sigtuna för två år sedan. Hon var i bostadsnöd när hon fick ett författarstipendium, som innebär att hon får bo i lägenheten i Sigtuna med låg månadskostnad, hela sitt liv om hon vill.

Och hon trivs i lugna Sigtuna där hon börjar dagarna med att skriva intensivt. Hon lägger cirka tre år på varje bok.

Anneli Jordahl har skrivit sakprosa och debattböcker sedan mitten av 1990-talet men debuterade skönlitterärt 2009 med "Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)" – en fiktiv skildring av Ellen Keys kärleksdrama.

Senare under dagen tar hon en promenad i skogen, och kommer tillbaka redo för att läsa böcker som hon ska recensera. Hon läser jämt, berättar hon.

Hon betonar att det inte är hennes böcker som försörjer henne, utan hennes recensioner av andra böcker.

– Andra kan tycka att författarlivet verkar lyxigt och glamoröst utifrån, men det är ett ganska hemskt yrke. Man ska vara klar i huvudet, jobba hårt, samtidigt som arvodet är lågt. Den längsta semester jag har haft är tio dagar. Det är ett lömskt jobb, säger Anneli Jordahl och skrattar.

Fotnot: Tidningen Vi:s litteraturpris är på 50 000 kronor

.