När tidningen en tisdagsmorgon vid 10-tiden besöker de tre infartsparkeringarna vid Märsta station – som sammanlagt rymmer 536 fordon – är det fullt överallt.

Vid den största av dem, vid Brobyvägen öster om järnvägsspåren, är det värst. Här tvingas bil efter bil vända när de upptäcker att det är fullt.

Irritationen och uppgivenheten är stor.

Artikelbild

| Några är så desperata vid Märsta station att de felparkerar – och lappas med 700 kronor i böter.

Några är så desperata att de felparkerar – och har lappats med 700 kronor i böter.

– Det är helt vansinnigt det här. Det finns många som vill pendla och försöker pendla, men så funkar det inte på grund av att det inte går att parkera bilen. De säger bara att man ska åka till Rosersberg och parkera, säger egenföretagaren Fredrik Lundgren som är en av flera som har ledsnat på situationen.

– Jag blir drabbad av det här på grund av att mina barn och svärdottern behöver parkera här för att ta sig till sina jobb. Mina ena dotter har tvingats felparkera för att hinna till ett viktigt möte, och då får jag åka hit och vakta bilen tills det dyker upp en ledig plats, fortsätter han och berättar vidare att han och hans döttrar saknar bussförbindelser till Märsta station.

En lösning enligt Lundgren, som bor på landsbygden norr om Märsta, vore att ordna med fler parkeringsplatser på den intilliggande åkern som inte tycks användas.

Artikelbild

| Fredrik Lundgren.

– Man behöver inte ens asfaltera den. Det räcker med att lägga ut en markduk och grusa på, så har man ett antal platser.

Anna-Carin Mattsson är infrastrukturchef hos Sigtuna kommun. Hon och stadsbyggnadsförvaltningen har under hösten jobbat med frågan.

– Vi har ett uppdrag att utreda möjlig förbättring av pendlarparkeringen vid Märsta station, och då handlar det både om platsbehov, eventuella avgifter och laddstolpar med mera. Det här förslaget är nu på väg upp till kommunstyrelsen för beslut, säger Anna-Carin Mattsson som inte ville säga mer än så om tänkbara åtgärder.

Enligt henne är situationen för Sigtuna kommun inte värst i länet.

– Om man räknar in Rosersberg har vi dag runt 650 infartsparkeringar, och om man slår ut det här per tusen invånare blir det 14 per tusen invånare. Om man jämför med andra kommuner har Upplands Väsby 9,6, Vallentuna 20, Värmdö 20 och Huddinge 5,3. Vi har inte minst antal platser, men har inte heller flest.

Kommunstyrelsen har möte 19 november där parkeringsfrågan kommer att tas upp.