Inne i Prästängshallen i Sigtuna är det full aktivitet, hallen fylls av ljudet av studsande pingisbollar och mycket skratt. Emellanåt utbrister någon ett "åh" och någon skriker "JA". För dagen spelar 41 personer på 11 stycken bord, det är fullsatt.

Två gånger i veckan arrangerar Pingiskliniken bordtennisträning för 65-plussare. I snitt har 36 personer deltagit på träningarna i år.

– Tidigare hade vi Pingiskliniken i Umeå där jag tidigare bodde, då var vi mellan 25 och 30 personer. Jag kom på namnet Pingiskliniken vid en tävling som vi hade. När jag flyttade hit hörde jag av mig till Sigtuna IF och kollade om det gick att ha ett liknande upplägg, säger Berndt Hjelm, initiativtagare.

Artikelbild

| Berndt Hjelm, initiativtagare till Pingiskliniken spelar en match.

– Vi hade en hall som var fullbokad på kvällar och helger, men det var tomt på dagarna. Sedan hörde Berndt av sig och vi startade verksamheten januari 2015, säger Sven Johnsson, som jobbar ideellt inom Sigtuna IF.

En av spelarna som deltar i dagens träning är 90-årige Ernst Wallin.

– Jag började spelade pingis för ungefär ett år sedan och är äldst i gänget. Jag spelade tennis i 50 år, men tyckte att jag började bli för långsam. Pingis går visserligen mycket fortare, men man rör sig på en begränsad yta och det är otroligt roligt. Som regel är jag med varje gång, det är sällan jag missar ett tillfälle, säger Ernst Wallin.

Föreningens 62 medlemmar kommer från hela Sigtuna kommun, de är mellan 65 och 90 år gamla. Alla hjälps åt att plocka fram och ställa tillbaka borden och resten av all utrustning. Alla har sina egna tröjor med sina namn tryckta på tyget.

Artikelbild

| För dagen är det 41 spelare som spelar pingis i Prästängshallen.

Pingiskliniken har även fört samma människor som tappat kontakten med varandra genom åren.

– Första gången vi arrangerade pingiskliniken dök det upp cirka 10 personer. I början stod två personer och spelade mot varandra i tio minuter. En av spelarna berättade att han i sin ungdom regelbundet brukade spela pingis med en person. Det visade sig att han utan att veta det, spelade mot precis samma person som han hade spelat mot för cirka 45 år sedan. Det var kul, säger Sven Johnsson.

Artikelbild

| Anita Sandström har spelat tre terminer på Pingiskliniken.

Fördelarna med att spela bordtennis är flera, bland att annat kan reaktionsförmågan bli bättre. Forskning visar även att vissa demenssjukdomar potentiellt kan motverkas.

– Det är en person i föreningen som enligt sin läkare har blivit piggare efter att ha börjat spela pingis. Men vi kan inte med säkerhet säga att beror på pingisen. Det är även många som tidigare har suttit ensamma hemma under en längre tid, genom pingisen får de en social samvaro. Det är jätteviktigt att få träffa trevliga människor och få skratta lite, säger Sven Johnsson och tillägger:

Artikelbild

| Ulla Swahn: "Det är jättekul att spela, men jobbigt."

– Sedan finns det många som kanske inte har det sociala behovet, men som älskar att spela pingis. Det är hur lätt som helst att blir hur trött som helst av att spela. Samtidigt finns de som man enbart bollar och pratar med, man hittar det motstånd man vill, säger han.

Ytterligare två av de som är med och spelar i pingiskliniken är Anita Sandström och Ulla Swahn.

Artikelbild

| Översiktsbild över spelandet i Prästängshallen.

De brukar gå två gånger per vecka.

– Vi är här varje träning. Det är kul att spela, är bra motion och så träffar man massor av glada människor. Det är många som är avundsjuka på oss eftersom det är en riktigt bra idé, säger Anita Sandström.

Artikelbild

| Sven Johnsson jobbar ideellt inom Sigtuna IF och jobbar med Pingiskliniken.

– Det är jättekul, men jobbigt. Vi har båda två spelat pingis när vi var yngre, säger Ulla Swahn.