Hotell Kristina i Sigtuna är platsbantningsförebilden. Tillsammans med andra aktörer i nätverket Hållbar destination, ska plastanvändningen minskas på flera hotell i Sigtuna. Målet är att vara plastfria 2020 – de ska utesluta alla engångsartiklar i plast.

I samband med utrensningen av plast har Sigtuna museum & art också hängt med i projektet. Plastvaror som nu ersätts med hållbara material, ska inte behöva få ett tråkigt slut bland soporna. Istället ska de tillsammans formas till ett konstverk av ett antal konstnärer. Resultatet kommer att visas i Valsta simhall – som inte längre är simhall.

– Konstprojektet har nu startat under våren. Överlämningen av plast är igång, säger Therese Forsmark, hållbarhetsansvarig på Hotell Kristina.

Artikelbild

| Therese Forsmark med en burvagn.

När tidningen besöker hotellet finns inte så mycket plastskräp kvar hos dem. De har redan hunnit skicka en hel del till samlingen.

– Det var en burvagn med plast. Så mycket plast. Det känns onödigt, säger kocken Sebastian Hällström.

Ofta är det frågan om plastförpackningar av olika slag, menar han.

– Det är inte den bästa lösningen för de används bara en gång. På en vecka kan det bli sex burvagnar med plast, säger han.

Artikelbild

| Plastanvändningen har ökat de senaste åren eftersom plast är billigt att tillverka, enligt kocken Sebastian Hällström.

– Det känns onödigt, så gjorde man inte förr, säger hotellchefen Ewa Wikland.

Det finns många exempel på engångsartiklar i plast: inplastad tandpetare, muggar med plastlock, drinkpinnar, listan är lång.

Artikelbild

| Therese Löfgren, hållberhetsansvarig på Hotell Kristina, med kocken Sebastian Hällström och hotellchefen Ewa Wikland.

Som exempel nämner Therese Forsmark om skoputs som ligger i en plastförpackning som sedan finns i en kartong.

– Det är små mellansteg hela tiden där det finns plast, säger Therese Forsmark.

Artikelbild

| På en vecka kan det bli sex burvagnar med plast, säger kocken Sebastian Hällström. Sådana arbetar de bort.

Sådana arbetar de bort.

De erkänner dock att det inte går att ta bort all plast. Det finns också risk att man använder sämre miljöalternativ än plast i så fall.

Artikelbild

| Hotell Kristina

– Så vi vill använda plast som är bra att använda, de som som är återanvändningsbara, säger Sebastian Hällström.

Plastanvändningen har ökat de senaste åren eftersom plast är billigt att tillverka, enligt dem. Man har sparat mycket pengar genom att köpa plast – men det är inte snällt mot miljön.

Artikelbild

| Ren plast som ska köras iväg till konstinstallationen i Valsta simhall. Endast ren plast går till konstprojektet.

– Plast bryts aldrig ner. Den blir bara mindre och mindre, därför får fiskar i havet mycket plast i sig. Småplast har vi inte kontroll över, det som vi inte ser finns fortfarande där. Det finns inga vetenskapliga studier som visat att vi skadas utav det. Men plast av viss mängd, plastkorn, har hittats i fiskars magar, säger Sebastian Hällström.

Läs även: Sigtuna siktar på plastfritt

Läs även: De vann Ekoutmaningen 2018

Läs även: "Låt inte mamma ringa om jobbet"