På onsdagsmorgonen blev en man beskjuten när han skulle hämta sin bil i ett flerbilsgarage i bostadsområdet Valsta i Märsta. Det är den andra skjutningen på kort tid, för drygt två veckor sedan var det skottlossning utanför restaurang Mingel i centrala Märsta. Kommunpolis Jonas Junered är på semester och kan inte kommentera onsdagens skottlossning, men han bekräftar att det har blivit vanligare med skottlossning i Sverige över lag.

­– Statistiskt så har skjutningarna och dödligt våld med skjutvapen ökat. Det finns många vapen i omlopp, det handlar främst om pistoler och sprängmedel från forna Jugoslavien och kriget där, säger Jonas Junered.

Att få tag på vapen är enkelt och det är vanligt att kriminella lånar vapen av varandra för att utföra brott. Många av vapnen beställs via internet, men de flesta smugglas in via Öresundsbron där det saknas tull, berättar Jonas Junered.

Trots enkelheten att få tag på vapen och trots att skjutningarna har blivit fler, vill han lugna allmänheten.

– När det gäller skjutningar handlar det till 99 procent om kriminella som har blivit osams och vill göra upp. Det är inte allmänheten som skadas, men man är såklart rädd för att en oskyldig ska råka komma i vägen.

Jonas Junered började arbetet som kommunpolis i Sigtuna kommun för drygt ett år sedan. Han säger att det, trots skjutningar och droghandel, har varit ett lugnt år utan upplopp, eller "social oro" som han uttrycker det.

– Trots att Sigtuna kommun är polariserat och 40 procent av kommuninvånarna är födda i utlandet, så är det en väl fungerande kommun. Vi har socioekonomiska problem och det finns unga som använder droger, men det finns också väldigt många ungdomar som fungerar väl och som har jobb.

Polisen i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby samarbetar och opererar där det är stökigt för stunden. Man har inget särskilt åtgärdsprogram för skjutningarna i Märsta, men de hanteras med prioritet i separata förundersökningar. Just nu jobbar polisen med att öka tryggheten vid stationsområdet, restaurangerna och i området runt Valsta centrum, enligt det så kallade Medborgarlöftet.

­­– Den största utmaningen i Märsta just nu är unga män med attityd som inte har någonting att göra utan hänger på olika platser, säger Jonas Junered.