– Målningen är andlig. Att gå in i skogen är som att gå i kyrkan, det är andligt och tyst, med vackert ljus. Jag blir lugn och får en härlig känsla. Jag kan koncentrera mig och känner mig borta från stress, säger 66-årige Johan Thunberg.

Konstnären, som har sin ateljé på Laxön i Älvkarleby, har en utställning på Sigtuna kulturgård den 25 augusti–9 september. Han har haft många framgångsrika utställningar i USA, men även i Stockholm, Hälsingland, Gästrikland, Uppland, och först nu i Sigtuna.

Tidningen träffar Johan Thunberg i centrala Uppsala, men när man pratar med honom om skogen beskriver han den så väl att man får känslan av att vara med honom mitt i skogen. Han pratar lyriskt om naturen.

Artikelbild

| "Samtal" av Johan Thunberg.

– Jag lär mig hur vågorna ser ut när de kommer mot stranden i ljuset respektive i skuggan och när de rullar ut igen. Jag kan nästan sitta en timme och titta på färgerna som rullar fram och tillbaka.

Han jobbar målmedvetet för att fånga naturens skönhet i hans tavlor.

Cirka 30 tavlor kommer han att visa på Sigtuna kulturgård – och de handlar just om ljus i naturen i olika årstider, kvällar och eftermiddagar, i skogen eller vid havet och sjön.

En favoritplats där han återkommer för att få inspiration är Billuddens naturreservat som påminner honom om Danmarks Skagen. Nu på hösten kommer att han att ta långa promenader vid stranden där. Denna årstid finns inte massa människor som kan störa honom när han målar, berättar han.

Artikelbild

| - Jag lär mig hur vågorna ser ut när de kommer in mot stranden i ljuset, i solen, och när det når ut igen i skogarna. Jag kan sitta i en halvtimme, en timme på en sten och bara titta på färgerna som rullar fram och tillbaka, säger Johan Thunberg.

– Jag har inget emot att folk vill prata med mig, men jag vill gärna fokusera på att måla.

Johan Thunberg är nämligen känd i kulturlivet i Hälsingland, Gästrikland och Uppland. Många vill prata med honom. Och i delar av USA, där många amerikanska svenskar bor, har hans tavlor blivit populära då de förknippas med nostalgi för hemlandet. Tre av hans målningar sitter permanent på tre museer i USA.

Artikelbild

| "Höstvägen i Mårbacka" av Johan Thunberg.

Johan Thunberg använder en speciell teknik som han anammat från Rembrandt. Tekniken har han lärt sig själv.

Hur den funkar förklarar han såhär:

Artikelbild

| Tidningen träffar Johan Thunberg mitt i staden i Uppsala, men när man pratar med honom om skogen beskriver han den så väl att man får känslan av att vara mitt i den.

– Jag målar en mörk bakgrund och torkar den. Sen lägger jag på vit färg och torkar igen. Sen lägger jag på så många lager med vit färg, med torkning emellan så att det blir så vitt som möjligt. Sen kommer andra färger på. Som kanske då ska visa färgen på ett strandråg till exempel.

Johan Thunberg var tidigare bildlärare som vid 51-årsålder gett upp sitt stadiga jobb för att lyda rösten som sade att han borde inte göra något annat än att måla.

– Jag ångrar mig inte en dag att jag sagt upp mig från mitt vardagsjobb.